Hlavní obsah

Lékaři dali sexuálnímu deviantovi svobodu. Krátce poté zaútočil

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Od neděle je v policejní cele 24letý sexuální deviant pro podezření, že s nožem přepadl další ženu. Teprve před dvěma měsíci přitom opustil Karel H. psychiatrický ústav v Dobřanech, kam ho na ochranné léčení za sexuální útoky na ženy poslal v roce 2011 plzeňský soud.

Převoz devianta, který opět zaútočil Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Propustku na svobodu mu vystavili lékaři, podle kterých už pominuly důvody jeho izolace od společnosti.

K útoku došlo v neděli za bílého dne u výtahu v suterénu obytného domu v Tachovské ulici na sídlišti Bolevec. Ženě kolem 30 let přiložil násilník nůž ke krku a dožadoval se sexu. Ta jej křikem nakonec odehnala. Policejní hlídka útočníka vypátrala poblíž domu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Posudek byl kladný

„Podezřelému muži policisté sdělili obvinění ze znásilnění se zbraní, kde je trestní sazba až deset let vězení,“ potvrdila Právu šéfka plzeňských žalobců Antonie Zelená. Podle ní státní zastupitelství v úterý podalo k soudu návrh na jeho vzetí do vazby.

O propuštění muže z ochranného léčení rozhodla v dubnu soudkyně Simona Kuboušková. „Soud má ze zákona povinnost jednou za dva roky přezkoumávat, jestli je ochranné léčení i nadále účelné. V tomto případě jsem si vyžádala stanovisko ošetřujícího lékaře a nechala vypracovat znalecký posudek,“ vysvětlila Kuboušková.

„Oba odborníci se shodli na tom, že u dotyčného postačí už jen ambulantní forma léčení. Podle nich je nebezpečnost pacienta minimalizována tím, že získal na nemoc náhled, tedy že je s ní srozuměný a snaží se chovat tak, aby omezil její projevy,“ dodala.

Podle psychiatra Václava Faita pacient splnil všechny podmínky ústavní léčby. „Bral i předepsané léky a choval se slušně. Nebyl proto důvod pobyt v léčebně dál prodlužovat,“ uvedl Fait.

Zaútočil i na těhotnou

Hájil se také tím, že v případech psychické poruchy může lékař jen těžko stoprocentně předvídat, co má takový člověk v hlavě. „To není, jako když má někdo zlomenou nohu, kde je diagnóza jasná,“ řekl znalec.

Podezřelý muž byl poprvé odsouzen za znásilnění ještě jako mladistvý v roce 2007. Tehdy dostal za útoky na pět žen 18 měsíců s tříletou podmínkou, ale trest si nakonec odseděl, protože se ve zkušební lhůtě dostal do dalšího průšvihu. Jeho obětí byly tehdy převážně nezletilé školačky.

„Desetiletou dívku zatáhl do lesa, povalil na zem a zacpal jí rukou ústa, aby nemohla křičet. Pak jí stáhl kalhoty i kalhotky, líbal na genitáliích a snažil se zasunout pohlavní úd do pochvy, což se mu nepodařilo. Poté po ní požadoval orální sex,“ popsal jeden ze skutků žalobce při soudním jednání před sedmi lety. Tehdy mladík napadl všechny oběti během jednoho měsíce.

Další odsouzení přišlo v lednu 2009, kdy dostal tři roky natvrdo za pokus o znásilnění, vydírání a omezování osobní svobody. Byl uznán vinným ze čtyř útoků, jedna z obětí byla dokonce v pokročilém stádiu těhotenství.  Součástí rozsudku bylo i rozhodnutí o ochranné sexuologické léčbě v ústavu.

Všechny předešlé útoky mladého násilníka se obešly beze zbraně, tentokrát však použil nůž. „To svědčí o jeho vzrůstající agresivitě,“ upozornila žalobkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám