Hlavní obsah

Kuplíři nutili ženy k prostituci, dostali až šest let vězení

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud (VS) v Olomouci poslal v úterý definitivně do vězení dva muže a dvě ženy obžalované z kuplířství a obchodování s lidmi, konkrétně s ukrajinskými ženami. Všem přitom o jeden rok snížil tresty, které jim vyměřil v dubnu letošního roku Krajský soud v Brně. Tehdy se všichni odvolali.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní z kuplířství u souduVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Ukrajinec Vasyl Mykolajevič Petryna (49) tak má strávit ve věznici s ostrahou šest let, jeho manželka Olga Petrynová (49) čtyři roky, František Šedivý (66) šest let a Jitka Michalčíková (43) čtyři a půl roku.

Vrchní soud se případem zabýval již podruhé, když loni zrušil první verdikt krajského soudu a případ vrátil k dalšímu projednání do Brna. „Z podnětu odvolání všech obžalovaných jsme rozsudek soudu prvního stupně částečně zrušili ve výrocích o trestech a nově všem obžalovaným snížili tresty o jeden rok,“ řekl Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

František Šedivý, Vasyl Mykolajevič Petryna, Olga Petrynová a Jitka Michalčíková (na snímku zleva) u Vrchního soudu v Olomouci.

Důvodem pro snížení trestů bylo podle Lichnovského mj. to, že krajský soud dostatečně nezohlednil, že část trestné činnosti posoudil podle mírnější kvalifikace jako kuplířství. „Vrchní soud také zohlednil dobu, po kterou již běží trestní řízení, a dobu, která uplynula od páchání trestné činnosti. V prvním případě přesahuje šest let, ve druhém pak deset let,“ dodal mluvčí vrchního soudu.

Obžalovaným hrozilo pět až dvanáct let vězení. Ukrajinský manželský pár čeká po odpykání trestů vyhoštění z ČR na dobu neurčitou.

Čtveřice byla před více než šesti lety obžalována, že v letech 2003 až 2005 lákala do České republiky chudé Ukrajinky na fiktivní práci. Následně je podle obžaloby odvážela do nočního klubu Sankt Pauli ve Vrbovci na Znojemsku, kde je měla nutit k prostituci. Celkem se mělo jednat o třináct cizinek.

Měly pracovat jako barmanky

Práci barmanek či uklízeček měl ženám na Ukrajině nabízet Petryna. Zaplatil jim cestu do České republiky i vízum. V Brně je pak měli Šedivý, kterému podnik nedaleko rakouských hranic patřil, a jeho družka, provozní podniku Michalčíková naložit do auta a odvézt do nočního klubu.

Ženám pak podle obžaloby sebrali cestovní pas a požadovali, aby prací v jejich podniku splatily dluh za cestu i vízum. Ukrajinky proto často neměly na výběr a musely za úplatu poskytovat sexuální služby.

Čtveřice vinu trvale odmítá. „Nikdy jsem nikoho do ničeho nenutil. Nikomu jsem nebral pasy. Když holky neměly peníze, bydlely zadarmo. Jen jsem pronajímal pokoje a vedl si o tom evidenci. Vše jsem řádně vyúčtoval,“ zdůraznil již dříve například Šedivý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám