Hlavní obsah

Kubice hájil razie ÚOOZ: Zásah byl přiměřený

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Kubice se tentokrát postavil za policisty. Zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úřadu vlády a domovní prohlídky na zhruba třiceti místech, které vedly k pádu kabinetu Petra Nečase, byly podle něj v pořádku. Kubice policejní postup hájil na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

„Nemohu se vyjadřovat k trestnímu řízení, ministr vnitra není jeho účastníkem, takže nemá přístup k trestnímu řízení, nicméně v rovině zásahu a jeho kritiky, zda byl přiměřený nebo ne, podle mého přiměřený byl,“ řekl dnes Kubice novinářům po zhruba dvouhodinovém uzavřeném jednání sněmovního výboru pro bezpečnost.

Právě o okolnostech zásahu chtěli poslanci informace jak od ministra, tak od policejního prezidenta Martina Červíčka.

Podle Kubiceho bude policejní prezident, respektive jeho odbor kontroly prověřovat, zda došlo k nějakým pochybením v jednotlivostech. „To zatím nevím, ale v té kritice, ať už se jedná o beranidla, kukly, tam myslím, že v této rovině byl v pořádku,“ prohlásil ministr vnitra.

Blažek chce zásah prověřit

Nepřímo se tak postavil proti názoru ODS, která policejní zásah označila za teatrální. Také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se v minulých dnech nechal slyšet, že chce nechat zásah prověřit.

„Jestliže policie zatýkala sedm, osm lidí, dělala desítky domovních prohlídek v jedné době, tak žijeme ve světě médií, kdy se to chrlí najednou, takže to může vypadat jako teatrální zásah,“ uvedl Kubice.

Poslanci jednání výboru přerušili. Zprávu ministra vnitra pak výbor vzal na vědomí. Podle některých členů výboru na uzavřeném jednání napadla žádná informace, která by dosud nebyla zveřejněna.

Výbor se nejspíš ke stejnému tématu znovu sejde poté, co odbor vnitřní kontroly policejního prezidenta ukončí své šetření.

Zásahy na desítkách míst

Policie provedla zásah 12. června v noci. Zasahovala na Úřadu vlády a provedla domovní prohlídky na zhruba 30 místech. Mimo jiné také v sídlech podnikatelů Romana Janouška a Ivo Rittiga.

V rámci rozsáhlé akce bylo původně zadrženo osm lidí. Mezi nimi také bývalá šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová a exposlanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa. V důsledku celé aféry premiér Petr Nečas minulý týden rezignoval. V úterý jej v postu premiéra nahradil Jiří Rusnok. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám