Hlavní obsah

Kradli v Praze čokolády v době nouzového stavu, hrozí jim osm let vězení

– Praha

Až osm let hrozí zlodějům, kteří se dopustí trestného činu v době nouzového stavu. Jedny z prvních podezřelých, kteří jsou ohroženi touto sazbou, zadrželi v pondělí pražští policisté.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V prvním případě zloděj kradl v obchodě s potravinami v Letňanech, kde podle policie sebral 21 čokolád za 1600 korun. Zadržen byl ostrahou za pokladnami. Vzhledem k tomu, že podezřelý byl v posledních třech letech odsouzen za krádež, jedná se o trestný čin, i když nebyla překročena hodnota pět tisíc korun.

Ke druhému zloději vyjeli policisté do Čakovic. Ten vzal o jednu čokoládu méně, k tomu ale přibral energetické nápoje a další sladkosti. Škoda přesáhla pět tisíc korun.

Mám koronavirus a lížu v obchodech pečivo, lhal muž. Hrozí mu osm let vězení

Koronavirus

„Oba muži jsou nyní podezřelí z trestného činu krádeže, za což jim v době nouzového stavu hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk. Normální sazba je u krádeže až dva roky vězení.

„Podle názoru Nejvyššího státního zastupitelství je spáchání trestného činu v rámci vyhlášeného nouzového stavu okolností podmiňující použití vyšší trestní sazby u některých trestných činů,” uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vyšší sazbu lze použít u těchto trestných činů: šíření nakažlivé lidské nemoci, ohrožování zdraví závadnými potravinami, krádež, zpronevěra, podvod, lichva a šíření poplašné zprávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám