Hlavní obsah

Kontroverzní podnikatel Kolek před soudem

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za neseriózní a vykonstruovanou označil obžalobu vůči své osobě opavský podnikatel Kamil Kolek. V pátek stanul před Okresním soudem v Ostravě spolu se svým podřízeným Vilémem Lasákem.

Foto: Martin Šalek

Nemocnice Na Bulovce má největší tzv. spádovou oblast v Praze, zhruba 300 tisíc pacientů.

Článek

Podle státního zástupce se obžalovaní dopustili trestného činu obecného ohrožení tím, že v dubnu 2000 nařídili neodbornou rekonstrukci Módního domu Ostravica-Textilia v centru Ostravy a zapříčinili tak zřícení stropů a části střechy této unikátní budovy.

Obžaloba Kolka a Lasáka viní, že jejich firma prováděla rozsáhlou rekonstrukci bez příslušného povolení a projektové dokumentace. "Po zásahu do nosné konstrukce došlo k přetížení rohového pilíře a následnému zřícení části střechy a tří stropů," píše v obžalobě státní zástupce. Nehoda ohrozila velký počet zaměstnanců a desítek zákazníků obchodního domu, kteří se nacházeli v dolních podlažích. "Jen shodou okolností se budova nezřítila do přilehlé ulice," tvrdí obžaloba.

Podnikatel tvrdí, že proces je vykonstruovaný

Kolek i Lasák svou vinu popírají. "Já jsem žádné stavební úpravy neprováděl, a proto jsem nemohl porušit nějaké povinnosti," hájil se podnikatel Kolek s tím, že stavební činnost řídil Lasák. I on vinu popírá. Tvrdí, že havárii se nedalo předejít. "Ani podrobná prohlídka svislého zdiva nemusela oslabený pilíř odhalit," tvrdí Lasák, který podle svých slov už deset minut před zřícením budovy nařídil, aby dělníci opustili horní patra.

Mírou trestní odpovědnosti obžalovaných se bude zabývat přizvaný soudní znalec, který by měl do 18. září doplnit svůj posudek. Kolek sám prohlašuje, že proces je zcela vykonstruovaný. "Obžaloba je založena na tom, že se jmenuji Kamil Kolek a řadě lidí jsem trnem v oku," napsal podnikatel ve své písemné výpovědi.

Budova znovu uzavřena

Po havárii, která se stala 7. dubna 2000, byl módní dům, pocházející z 30. let minulého století, zhruba jeden a půl roku mimo provoz. Kromě toho, že nosné zdi byly na náklady města staticky zabezpečeny, následky havárie nebyly odstraněny a horní patra jsou dodnes plné zříceného zdiva.

Vlastníci domu jeho spodní patra na podzim roku 2001 zpřístupnili pro veřejnost, aby si na opravu budovy vydělali, koncem tohoto týdne však byla Textiliia zřejmě z ekonomických důvodů opět uzavřena. Kamil Kolek v pátek na otázky, týkající se budoucnosti domu, nešetřil humorem a ironií. "Rozhodl jsem se, že tam otevřu muzeum. Hlavní atrakcí bude socha Evžena Tošenovského v nadživotní velikosti," řekl novinářům po skončení hlavního líčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám