Hlavní obsah

Kominík za požár Libušína nemůže, potvrdil odvolací soud

Ostrava

Osvobozující rozsudek v případu požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech platí. Odvolací soud totiž potvrdil zproštění čtyřiapadesátiletého Pavla Pryszcze z Karvinska viny ze způsobení požáru památkově chráněné chaty.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Z obecného ohrožení je kvůli požáru chaty Libušín obžalovaný Pavel Pryszcz z Karvinska.

Článek

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě tento týden zamítla odvolání státního zástupce proti loňskému rozsudku Okresního soudu ve Vsetíně. Rozsudek je tak pravomocný. Informovala mluvčí ostravského soudu Veronika Ralevská. Národní kulturní památka Libušín postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče shořela v březnu 2014. Poté byla obnovena a loni znovuotevřena.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obnovený Libušín.

Podle obžaloby zadal v roce 2007 Pryszcz opravu komína dvěma zaměstnancům, kteří nebyli odborně způsobilí a komín vyvložkovali v rozporu s platnými předpisy. Pryszcz podle žalobce za práci odpovídal, ale závady nezjistil a neodstranil. Když se pak v chatě topilo, vysoké teploty spalin poškozovaly podle obžaloby trámy mezi komínem a stěnou v kuchyni, což později vedlo k požáru budovy.

Znovuzrozený Libušín poprvé přivítal návštěvníky. O prohlídky je obrovský zájem

Tipy na výlety

Obžalovanému hrozilo až osm let vězení. Státní zástupce muži za obecné ohrožení z nedbalosti navrhoval podmíněný trest dvou až tří let vězení.

Foto: HZS Zlínského kraje

Chata vyhořela do základů v noci z 2. na 3. března 2014.

Pryszcz odmítl u soudu vypovídat. Podle obhajoby mělo na požár vliv více věcí a vznik požáru nelze jednoznačně určit. Obžalovaný byl dosud netrestaný a soud nezjistil, že by si na jeho práci někdo stěžoval.

Kominíka zprostil soud obžaloby, požár Libušína zůstává bez trestu

Krimi

Předsedkyně vsetínského senátu Alena Matochová při odůvodnění rozsudku uvedla, že nelze prokázat příčinnou souvislost mezi jednáním obžalovaného, jeho pochybením a následkem.

Šlo podle ní o neobvyklý, nahodilý a nepředpokládaný souhrn událostí i o opomenutí zásad požární bezpečnosti a ochrany kulturní památky. Kamna napojil až rok po opravě komína kamnář, na kumulaci tepla měla vliv i uzavřená mezera mezi komínem a stěnou a odpovědnost za čistění kamen byla na nájemci objektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám