Hlavní obsah

Knížák nebude za nehodu stíhán

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Ředitel Národní galerie Milan Knížák může mít klidné spaní. Už se nemusí strachovat, že půjde před soud v souvislosti s dopravní nehodou, kterou 10. července způsobil v Plané na Tachovsku. Tehdy při vjezdu do křižovatky nerespektoval stopku a se svým mercedesem vjel přímo do cesty autu přijíždějícímu po hlavní silnici.

Článek

Přestože si 45letá řidička Alena Lejčarová, která do Knížakova vozu nabourala, způsobená zranění léčila více jak týden, což je hranice pro trestní stíhání za ublížení na zdraví, kontroverzní umělec trestní odpovědnosti unikl.

"Nejsou důvody pro sdělení obvinění z trestného činu, neboť nebyla prokázána příčinná souvislost mezi jednáním pana Knižáka a způsobenými zraněními poškozené řidičky. Podle soudního znalce z oboru zdravotnictví si žena zranění částečně přivodila sama tím, že nebyla připoutána. Pokud by řidička měla zapnuté bezpečnostní pásy, tak by způsobená zranění nevyžadovala dobu léčení delší než sedm dní," vysvětlil tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Spáchal přestupek

Lejčarová nosila sádrový krunýř, měla sešitou bradu, bolesti zad a stomatologické problémy. Podle lékařů utrpěla slabý otřes mozku a podvrtnutí páteře. Že nebyla připoutána, přiznává: "Dostala jsem chuť na kávu, a tak jsem si kousek před pumpou odepnula bezpečnostní pás," vysvětlila. Podle Knížete bude vyšetřování nehody ukončeno do konce týdne. Jednání Milana Knížáka bude kvalifikováno jako dopravní přestupek a řešit ho bude příslušný správní orgán.

Už v minulosti byl Knížák za dopravní nehodu trestně stíhán. V roce 1995 byl obviněn z těžké újmy na zdraví. Na Tachovsku se tenkrát při nesprávném předjíždění srazil s vozem polského řidiče. Soud ho za nehodu potrestal tříletým zákazem řízení a udělil mu pokutu 40 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Knížák přehlédl stopku a havaroval

Ředitel Národní galerie Milan Knížák v sobotu dopoledne havaroval se svým stříbrným mercedesem na Tachovsku. Podle prvních zpráv policie přehlédl nebo...

Výběr článků

Načítám