Hlavní obsah

Kampeličkáři sváděli krach na stát

Novinky, kg, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Početná skupina příbuzných a přátel doprovázela v úterý 58letého Františka Zoubka a jeho 28letou dceru Kamilu Březinovou, kteří se Krajského soudu v Brně začali zpovídat z vytunelování družstevní záložny Pria. Podle obžaloby ji poškodili tak, že nepomohla ani nucená správa. Škoda má činit několika desítek miliónů korun.

Foto: Klára Menoušková
Článek

"Oba se dopustili porušování povinnosti při správě cizího majetku, zneužívání informací v obchodním styku a porušování pravidel hospodářského styku. Mimo jiné platili svým obchodním partnerům nadhodnocené a neúměrně vysoké částky. Dalším dvěma klientům umožnili čerpat úvěry v hodnotě 45 miliónů korun v podstatě bez úroku a mediální agentuře zaplatili na čtyři roky dopředu vysoký honorář," uvedl v obžalobě státní zástupce.

Případ vytunelované záložny se k soudu dostává po třech letech vyšetřování Služby pro odhalování korupce a jiné závažné kriminality.

O úspory přišlo 5 tisíc klientů

Záložna Pria patřila mezi sedm největších kampeliček v České republice, v níž si své úspory uložilo asi 5000 klientů. Čelnými představiteli pak byli právě obžalovaný František Zoubek a jeho dcera.

Oba po vznesení obžaloby svou vinu popřeli a uvedli, že jednali vždy podle zájmů kampeličky a nikdy ji nepoškodili. "Já jsem podepisovala všechny smlouvy, které můj otec dojednal. Věřila jsem mu jako zdatnému obchodníkovi a myslím, že nikdy neudělal nic proti zájmům kampeličky," řekla u soudu Březinová, jejíž výpověď sklidila potlesk rodiny a přátel.

Její otec byl tvrdší a uvedl, že za krachem záložny není on a jeho rodina, ale naopak státní či bankovní orgány, které zmařily růst jeho kampeličky a teprve až nucená správa z ní udělala bankovní torzo neschopné života.

Řekl také, že ten, kdo poslal záložnu do nucené správy, má na svědomí 95 procent zkrachovalých záložen.

Rodinný podnik

"Sami jsme záložnu vybudovali a pracovali jsme v ní bez nároku na odměnu či plat. Z počátku jsme bezúplatně využívali soukromých prostor a techniky, ale když záložna zesílila, tak jsme jí služby začali fakturovat a to je normální. Všechny kroky byly zcela legální a nikdy jsme neudělali nic proti zájmům záložny nebo klientů," vypověděl Zoubek.

Soud bude pokračovat výslechy svědků a znalců, kteří by měli mimo jiné dát odpověď na to, proč Zoubek s dcerou zaplatili mediální agentuře, kterou vlastnil Zoubkův zeť, na roky dopředu. Další milióny pak padly na stavební práce v domě, který vlastnila Zoubkova manželka a kde měla Pria údajně ubytovací prostory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám