Hlavní obsah

Kamioňák dostal za smrt tří silničářů 2,5 roku. Strašně toho lituju, řekl soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice
Aktualizováno

Na dva a půl roku do věznice s ostrahou poslal v úterý teplický okresní soud Radka Vindyše, který způsobil loni na jaře dopravní nehodu, při které zemřeli na Teplicku tři silničáři a další utrpěl mnohačetná vážná zranění. Uznal ho vinným z nedbalostních trestných činů. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Radek Vindyš (vpravo) se svým obhájcem.

Článek

Nehoda se 16. dubna. Tehdy šestačtyřicetiletý Vindyš najížděl s naloženým kamionem a přívěsným vozíkem od obce Ohníč na čtyřproudou silnici I/13 ve směru z Bíliny na Teplice. V místě, kde byl v té době levý pruh uzavřen, narazil do odstaveného nákladního auta, které bylo odhozeno na další vůz. Obě vozidla následně narazila do pracovníků, kteří prováděli údržbu středových svodidel.

Na místě zemřeli muži ve věku 41, 42 a 55 let. Čtyřiapadesátiletý silničář se z vážnými zraněními léčí dodnes.

Tři lidé nepřežili srážku s kamionem na Teplicku

Krimi

Řidič se podle obžaloby dostatečně nevěnoval řízení. Už při vjezdu na silnici I/13 nerespektoval dopravní značení, v místě byla dopravní značka Stop. Do uzavřeného pruhu vjel rychlostí 56 kilometrů v hodině.

Řidič vinu uznal

Obžalovaný před soudem opakovaně uznal vinu.

„Není pochyb, že jsem nehodu způsobil. Je mi to strašně líto,“ řekl soudu.

Odmítl ale, že by se nevěnoval řízení. „Pravou rukou jsem ale šátral po brýlích, čímž jsem strhl řízení a stalo se to, co se stalo. Bohužel se to už nedá vrátit zpátky,“ pravil se slzami v očích doposud bezúhonný člověk i řidič. Do osudné chvíle se nedostal do křížku se zákonem, a přestože coby profesionální řidič usedal každý den za volant, v záznamech má jen dva přestupky za překročení rychlosti.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Tragická nehoda na Teplicku

Obžalovaný utrpěl při nehodě lehká zranění, několik měsíců se poté léčil s psychickými problémy, trpěl úzkostí a nespavostí.

„Ponesu si to až do smrti, je mi to strašně líto. Moc se rodinám omlouvám za to, co jsem spáchal," řekl Vindyš v závěrečné řeči.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Nehodu u Bíliny na Teplicku nepřežili tři lidé

Obhájce Milan Šikula uvedl, že už to, co muž spáchal, je trestem, který si ponese po celý život. Obžalovaný uvedl, že se z tragédie dodnes nevzpamatoval. Psychologa navštěvoval donedávna, v současnosti je nezaměstnaný.

"Nepochybně se jedná o lidskou tragédii i na straně obžalovaného," řekl advokát, který vnímá událost jako nešťastnou souhru okolností s tragickým následkem.

"Jednalo se o momentální selhání, chvilkovou nepozornost, bohužel s tragickým, neodčinitelným následkem," uvedl. "Skutek byl ojedinělým excesem z doposud bezúhonného života obžalovaného, byť s tragickým následkem," uvedl. Navrhl podmíněný trest na maximální možnou dobu a zákaz řízení.

Firma neměla povolení

Soudce Stanislav Řehola řekl, že je nutné zohlednit všechny skutečnosti a následky. "Jedná se o tragédii na všech stranách, zejména na straně pozůstalých," uvedl. "To, co se stalo obžalovanému, se může kdykoliv stát komukoliv jinému. Je důležité si uvědomit, že je třeba dbát při řízení zvýšené pozornosti," řekl.

Muži hrozilo až šestileté vězení za usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Soudce uložil kromě nepodmíněného trestu Vindyšovi zákaz řízení motorových vozidel na pět let a poškozené, kteří požadovali miliony korun, odkázal s nároky na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních.

Za škodu způsobenou třetím osobám je podle soudu odpovědný především zaměstnavatel, u kterého řidič v době nehody pracoval. Soudce upozornil, že společnost, která na silnici prováděla práce, k tomu neměla v dané době oprávnění a měla by se podílet na náhradě škod. Část škody uhradila pojišťovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám