Hlavní obsah

Jako třináctiletá jsem měla s Kulínským sex, tvrdí svědkyně

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Obžalovaný Bohumil Kulínský si v úterý odpoledne v jednací síni Krajského soudu v Hradci Králové vyslechl výpověď svědkyně, při níž mu asi dobře nebylo. Proti bývalému sbormistrovi Bambini di Praga svědčila někdejší členka sboru Markéta Cukrová, která uvedla, že měla s Kulínským sexuální vztah od svých třinácti let.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Bohumil Kulínský, jeho obhájce Tomáš Sokol a státní zástupce Jan Bohutínský (zleva) čekají na chodbě soudu na zahájení jednání.

Článek

„Inicioval to Kulínský na zájezdu ve Francii. Nebylo v tom žádné násilí, z mé strany tam asi hrála velkou roli směsice zvědavosti a obdivu ke sbormistrovi,“ uvedla Cukrová.

Podle jejích slov se to stalo na hotelovém pokoji, který sdílela se dvěma dalšími dívkami. „Jsem přesvědčena, že předstíraly spánek,“ poznamenala. Jak dále vypověděla, intimně se pak s Kulínským stýkala ještě další čtyři roky.

Strach z vyhazovu ze sboru

„Zpočátku jsem si myslela, že jsem jediná, ale později se mi doneslo, že takových vztahů má víc. Už například chodil se svou budoucí první ženou. Snažila jsem se to vytěsnit z mysli,“ řekla s tím, že ke schůzkám docházelo na různých místech, několikrát u Kulínského doma a někdy dokonce i ve škole, kde se soubor scházel ke zkouškám.

"Nebylo těžké vypozorovat, s kterými dívkami udržuje vztah. Dalo se to poznat podle toho, že se k nim choval vstřícně a přátelsky. Od ostatních si udržoval větší odstup,“ uvedla Cukrová.

Po svých patnáctých narozeninách se prý mnohokrát odhodlávala k tomu, že vztah se sbormistrem ukončí. „Jenomže to by znamenalo odejít i ze sboru a to jsem nechtěla, zpívání jsem měla moc ráda,“ vysvětlila.

Vztah trval podle Cukrové čtyři roky, poté se samovolně rozplynul. „Všechno jsem v sobě uzavřela a s nikým jsem o tom nemluvila. Dnes jsem sama matkou a s odstupem času se na to dívám tak, že kdyby se něco podobného stalo mým dětem, řešila bych to radikálně,“ prohlásila.

Kontrola v sauně

Během dne u soudu vystoupilo osm dalších svědků a ti vypovídali převážně ve prospěch obžalovaného. Jen bývalý člen sboru Jakub Kalvach tvrdil, že jako dítě byl svědkem, jak se Kulínský v odpočívárně sauny líbal s jednou ze sboristek. „Ona byla nahá, on oblečený. Připadalo nám to neobvyklé. Do sauny nás Kulínský chodil kontrolovat, občas s doutníkem a skleničkou alkoholu v ruce. Když se některá holka saunovat odmítla, druhý den na zkoušce ji Kulínský nesmyslně kritizoval,“ popisoval Kalvach své zážitky.

Eva Kubátová prožila ve sboru patnáct let a činy, z nichž je Kulínský obviněn, označila za pouhé drby. Rezolutně například odmítla, že by se Kulínský při výběru zpěvaček na lukrativní zájezdy rozhodoval podle něčeho jiného, než podle pěveckých kvalit. „S prominutím pan Kulínský není blbej, aby si třeba do Japonska vzal zpěvačku, kterou zná jen přes postel,“ prohlásila.

Nepříjemnosti vyšetřování

Uvedla také, že policie celý případ nevyšetřovala právě korektně. „Třeba hned na vrátnici, když jsem přišla na výslech. Vzadu byl nějaký policista a když zaslechl kam jdu, řekl: Á, další Bambínka! Vůbec se tomu Kulínskému nedivím, taky bych si dal říct!“ vypověděla.

Ve středu soud pokračuje výpověďmi pěti znalců z oboru sexuologie, psychiatrie a psychologie. Kulínský, který vinu odmítá, je obžalován z pohlavního zneužívání, útisku a ohrožování výchovy mládeže. Podle spisu se těchto trestných činů dopouštěl na členkách sboru v letech 1984 až 2004, kdy zneužil devětačtyřicet dívek. Hrozí mu až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám