Hlavní obsah

Jak říkáme my buddhisti. Koláček ve smokingu s motýlkem přesvědčoval soud o své nevině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako ničím nepodložená a manipulativní označil manažer Antonio Koláček tvrzení obžaloby, která mu klade za vinu miliardový podvod s Mosteckou uhelnou společností. Uvedl to ve čtvrtek v závěrečné řeči před Městským soudem v Praze, který kauzu z 90. let projednává. Žalobce pro něj v případu žádá 7,5 roku vězení. Soud vynese verdikt 12. června.

Státní zástupce Radek Bartoš a bývalý manažer MUS Antonio KoláčekVideo: Novinky

 
Článek

„Ať se to panu státnímu zástupci líbí, nebo ne, k žádnému porušení českých ani zahraničních zákonů nedošlo. Mým skutečným úmyslem bylo zachránit MUS před jejím zánikem a udržet ji při životě,“ uvedl Koláček v závěrečné řeči s tím, že ji následně chtěl „restrukturalizovat tak, aby byla zdravá“.

Koláček, který je buddhistou a k soudu vždy přicházel v oblečení oranžové, žluté či hnědé barvy, dorazil na přednesení svého posledního slova ve smokingu a motýlku. Obvyklé meditace, kterými na sebe poutal pozornost, tentokrát vynechal a měl jen sepjaté ruce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Antonín Koláček u soudu v případu Mostecké uhelné společnosti

„Ani korunu navíc“

„Mým osobním úmyslem bylo ochránit hodnotu majetku a investic MUS s takovým cílem, aby rostla hodnota celé společnosti,“ doplnil. Rovněž podle svých slov nezískal při privatizaci „ani korunu navíc“.

Žalobce žádá pro Koláčka z kauzy MUS 7,5 roku vězení

Krimi

„Jak říkáme my buddhisti, nic se neděje bez příčiny, všechno má svou příčinu a následek,“ řekl dále Koláček. Podle něj je příčinou, proč před soudem stanul, hladovost a ziskuchtivost. „V tom s panem státním zástupcem souhlasím,“ podotkl. Nebyla to prý ale jeho hladovost a ziskuchtivost.

Policii podle Koláčka ale v roce 2012 nezbylo, než mu „pod velkým mediálním tlakem“ dát nálepku „nejhnusnějšího člověka na světě“.

Přitom podnikatelé Jan Dobrovský, Petr Pudil a Vasil Bobela, kteří v kauze vystoupili jako svědci, byli podle Koláčka policií chráněni, i když se „velmi hluboce kamarádili s panem (Tomášem) Pitrem a (Františkem) Mrázkem a jejich partou“.

„Navržený trest je krutý“

Koláček dále uvedl, že je rád, že si tím vším prošel a získal cenné zkušenosti, ale zároveň je rád, že už to má za sebou. Závěrečnou řeč pak zakončil básní Rudyarda Kiplinga „Když…“ s tím, že „dospěl v muže“.

Hlavní líčení se dostalo do finále tento týden, kdy v úterý závěrečnou řeč přednesl státní zástupce, který pro Koláčka žádá 7,5 roku vězení, propadnutí veškerého majetku a pětiletý zákaz působení ve vedení firem. Stejný trest navrhl také u dalšího obžalovaného, manažera Oldřicha Klimeckého.

Navrhovaný trest označil po jednání Koláček za krutost.

Švýcaři chtějí Koláčkovy peníze z MUS

Krimi

Koláček i Klimecký podle žalobce Radka Bartoše spáchali podvod a dopustili se zneužití postavení v obchodním styku.

Případ se týká prodeje státního 46procentního balíku akcií za 650 milionů korun. Obžaloba Koláčka a další manažery spjaté s MUS viní z toho, že těžařskou společnost ovládli jejími vlastními penězi a zároveň při nákupu akcií podvedli stát, který přišel nejméně o 3,2 miliardy korun.

„Primárně se chtěli obohatit“

„Obžalovaní se tu chválili, jak zachránili Mosteckou uhelnou společnost. (…) Tyto skutečnosti nepovažuji za rozhodné pro posouzení věci. Primárně jim šlo o vlastní obohacení,“ shrnul dříve žalobce.

Koláček i další obžalovaní jakoukoliv vinu od počátku odmítají. Obsáhlé dokazování v kauze z 90. let soud tento týden dokončil po více než čtyřech letech od zahájení procesu.

Koláček se v průběhu let stal buddhistou a také si změnil křestní jméno z Antonína na Antonio. U soudních přelíčení na sebe poutal pozornost tím, že před jednáními prováděl na místě duchovní cvičení.

Foto: Petr Horník, Právo

Antonio Koláček u soudu v listopadu 2018

Foto: Petr Horník, Právo

Antonio Koláček u soudu v únoru 2019

Foto: Petr Horník, Právo

Antonio Koláček u soudu v únoru 2019

Foto: Milan Malíček, Právo

Antonio Koláček u soudu v dubnu 2021

Miliardáři se střetli před soudem v kauze těžařské firmy MUS

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám