Hlavní obsah

Invalida potrestán za znásilnění neteře 6 roky

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Za znásilnění jedenáctileté neteře má jít invalidní důchodce Pavol Tokár z České Lípy na šest let do vězení. Zatím nepravomocný rozsudek vynesl ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové. Padesátiletý Tokár vinu nepřiznal a označil dívku za lhářku.

Foto: archiv PLL a.s.

Takto bude vypadat nový lázeňský expres, dejte mu jméno.

Článek

Trestní senát se přiklonil k verzi obžaloby, podle které Tokár dívku letos v dubnu v Libanicích na Chrudimsku vylákal do lesa. Podtrhl jí nohy a znásilnil. Později ji ještě na intimních místech osahával ve stodole libanické usedlosti.

Soud Tokára uznal vinným, ačkoliv lékařské vyšetření dívky ukázalo, že je stále panna. "Trestný čin znásilnění je naplněn spojením pohlavních orgánů, zda přitom došlo k poškození panenské blány je nepodstatné," zdůvodnila rozsudek předsedkyně senátu Anna Bímová. "Výpověď dívky byl podklad pro naše rozhodnutí, podepřený nálezy znalce. Ten označil její tvrzení za zcela věrohodné," konstatovala Bímová.

Dívku nepodpořili ani rodiče

Již několikrát soudně trestaný Tokár, který s rodinou své sestry žil několik let, bránil svou nevinu a dívčinu verzi označil za vylhanou.

Dívku nepodpořili ani rodiče. "Jsem přesvědčen, že si to holka vymyslela. Je dost švihlá. Našla doma pornočasopisy a v tom vidím souvislost. Také vím, že za to, že bude takto mluvit, dostala od mé matky slíbený mobil. Matka nemá Pavola ráda," vysvětlil otec poškozené. Právě jeho matce a své babičce se totiž dívka svěřila.

"Příbuzní mají snahu obžalovaného krýt z finančních důvodů, neboť on se s nimi dělí o svůj důchod," reagovala na výpověď soudkyně Bímová.

Chybí přímý důkaz

Obhájce Miroslav Matouš si ponechal, stejně jako státní zástupkyně Hana Flídrová, lhůtu k vyjádření. "Pokud by to můj klient opravdu udělal, byl by to spravedlivý trest. Ale soud nemá v ruce jediný přímý důkaz a v pochybnostech by měl rozhodovat ve prospěch obžalovaného. Zřejmě se odvoláme," sdělil advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám