Hlavní obsah

Hvězda z osmdesátek Michal Penk se vyplatil z trestního stíhání

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Někdejší zpěvácká hvězda Michal Penk (50) se nedávno vyhnul trestnímu stíhání v kauze svého křivého svědectví u soudu. Hudebník známý z popové scény v 80. letech a počátku 90. let podle informací Novinek u soudu uznal provinění a složil peníze do fondu pro oběti trestných činů.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Michal Penk

Článek

Splnil tak zákonné podmínky a soud jeho trestní stíhání podmínečně zastavil, což potvrdila i odvolací instance poté, kdy se na ni obrátila se stížností obžaloba.

Z justiční databáze vyplývá, že Městský soud v Praze rozhodl v odvolacím jednání 12. března. „Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo potvrzeno,“ řekla v úterý Novinkám mluvčí soudu Markéta Puci. Jednání bylo podle ní neveřejné a rozhodnutí se stane pravomocné po doručení zúčastněným stranám.

Potvrdil se tak verdikt, který vydal zhruba měsíc před tím Obvodní soud pro Prahu 10. Ten trestní stíhání Penka zastavil podle zákona podmínečně. Výše částky, kterou Penk složil, ani podrobnosti podmínky, jako například délku zkušební doby, soud nezveřejnil.

Částky skládané do fondu obětem zločinů se podle oslovených soudců odvíjejí od závažnosti trestné činnosti a také finančních možností obžalovaného. Například soudkyně a mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová uvedla, že se obvykle může jednat o desítky tisíc.

„Výše se odvíjí od trestného činu, který pachatel spáchal. Kdyby to bylo například ublížení na zdraví, tak částka bude vyšší, než když by se jednalo o poškození cizí věci,” sdělila Šindelářová s tím, že její odhad v případě křivé výpovědi se pohybuje obecně na zhruba 20 tisících.

Podle informací Novinek obvodní soud řešil obžalobu z křivého svědectví, kterého se Penk podle státního zastupitelství dopustil při hlavním líčení v roce 2016 u Obvodního soudu pro Prahu 6. Zpěvák, který byl v minulosti znám i svými problémy s návykovými látkami, tehdy svědčil v drogové kauze. Zákon ukládá, že svědek musí u soudu říkat pravdu, jenže Penk údajně lhal o četnosti svých kontaktů s lidmi v tehdy projednávaném případu.

Muzikant se po obžalobě v lednu u Obvodního soudu pro Prahu 10 k činu přiznal a slíbil, že složí peníze na pomoc obětem trestných činů. Jednání pak bylo odročeno kvůli úhradě částky a v únoru soud trestní stíhání zrušil. Proti tomu podala obžaloba stížnost. Za křivé svědectví hrozí před soudem podle trestního zákoníku v základní sazbě až dva roky vězení.

O Penka se před čtyřmi roky zajímala policie, byl dokonce v databázi hledaných osob. Policisté zpěváka nakonec vypátrali a odvedli k výslechu. Problém byl zřejmě v tom, že Penk údajně ignoroval předvolání ke svědecké výpovědi. Zda se jedná o případ, ve kterém pak Penk podle svých slov lhal, není zřejmé.

V minulosti Penka proslavil zejména hit O bláznech, v 80. letech spoluzakládal také slavnou kapelu Lucie, ze které ale brzy odešel. Spolupracoval pak s hudebníkem Ladislavem Štaidlem a mimo jiné zpíval duety s Ivetou Bartošovou. Jeho plakáty visely v nejednom dívčím pokoji, kariéru ale poslaly na vedlejší kolej problémy s pervitinem, který prý užíval přes deset let. Podle informací médií nicméně již několik let abstinuje. Hudebník se občas vrací na scénu, v roce 2016 například vystoupil s Lucií v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám