Hlavní obsah

Hučína podpořili lidé pod okny soudu

– PŘEROV

U okresního soudu v Přerově pokračoval proces s předlistopadovým disidentem a bývalým důstojníkem BIS Vladimírem Hučínem. Tradičně s vyloučením veřejnosti vypovídal Hučín, který je obviněný z šesti trestných činů. Hučína v úterý jeho příznivci podpořili veřejným mítinkem pod okny soudu, při kterém slovně napadali i soudce Michala Jelínka.

Foto: Petr Kameníček
Článek

Lidé protestovali stejně jako v pondělí především proti tomu, že je proces neveřejný. Soudce Jelínek však trvá na tom, že se projednávají utajované skutečnosti, a není proto možné pustit veřejnost do jednací síně.

"Soud bude dnes pokračovat dalšími body obžaloby, ke svědkům se kvůli skluzu zřejmě nedostaneme," uvedl Hučínův obhájce Milan Hulík.

Palachovy děti

Lidé oblečeni v tričkách s podobiznou Vladimíra Hučína se po zahájení procesu seřadili před soudem, označili soudce za komunistu a sebe za Palachovy děti.

Hučínovi příznivci se do Přerova sjeli ze všech koutů země. "Benzín mne stojí 1500 korun z důchodu. Ale Hučín potřebuje morální podporu," řekla Claudie Nikolajenková.

Kromě samotných bodů obžaloby se musí soud zabývat i námitkami obhájců na adresu přísedících i podjatosti senátu. Nelíbí se jim především, že jeden z přísedících byl údajně funkcionářem SSM. Vzhledem k tomu, že námitky přerovský soud zamítl, hodlají Hučínovi obhájci podat stížnost ke krajskému soudu.

Obžaloba bývalého zpravodajce viní z toho, že v 90. letech jako důstojník BIS vyvolával v lidech pocit ohrožení levicovým extremismem, přechovával tajné materiály, neoprávněně shromažďoval osobní data a nelegálně držel zbraně a výbušniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Hučín odešel od soudu s podmínkou

Podmínečným šestiměsíčním trestem se zkušební lhůtou na jeden rok ve čtvrtek potrestal Okresní soud v Přerově disidenta a bývalého zaměstnance BIS Vladimíra...

Ostravský soud odmítl očistit Hučína

Předlistopadovému politickému vězni a bývalému příslušníku BIS Vladimíru Hučínovi v pondělí Krajský soud v Ostravě potvrdil půlroční podmínečný trest s ročním...

Výběr článků

Načítám