Hlavní obsah

Hradecký šéf ODA půjde za znásilnění na 7 let za mříže

Novinky, Jiří Bednář, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Šéf královéhradecké ODA půjde za znásilnění a pohlavní zneužívání nezletilých dívek na sedm let za mříže. Rozhodl o tom v pátek hradecký krajský soud, podle kterého 36letý Tomáš Müller děvčata opíjel a zneužíval na své jezdecké farmě v Roudnici.

Foto: Anna Čelouchová

Nádvoří zámku v Mníšku pod Brdy.

Článek

Jak v odůvodnění uvedla předsedkyně senátu Anna Bímová, sexuálních deliktů se Müller dopouštěl v letech 2001 a 2002. Vybíral si dívky většinou mladší 15 let, které chodily k němu do jezdeckého klubu.

Mnohé zůstávaly i přes noc, a to v případech, kdy se měla narodit hříbata. Dvě dívky u soudu vypověděly, že právě tehdy je Müller opil a následně znásilnil. Další osahával či se o soulož pokusil.

Obžalovaný: je to tvrzení proti tvrzení

Müller se obvinění brání. Přiznal pouze to, že svěřenkyním občas podával malé množství alkoholu, a jednu soulož s tehdy sedmnáctiletým děvčetem. Zdůraznil ale, že šlo o oboustranně dobrovolný akt.

Stíhaný politik také tvrdil, že děvčata po údajném znásilnění nadále docházela do klubu a běžně s ním komunikovala. "Dívky své výpovědi o znásilnění učinily až poté, když byly z klubu vyloučeny pro nevhodné chování," argumentoval Müller na podporu svého tvrzení, že jde o pouhou mstu.

Zmínil se rovněž o možnosti, že policie v jeho kauze pracovala na politickou objednávku. "Byl jsem zadržen pár dní po tom, co jsem získal funkci předsedy," připomněl.

"Kdo se chce někoho zbavit, obviní jej ze znásilnění. Muž je hračkou v rukou žen, nemá možnost se proti takovému nařčení bránit. Je to jen tvrzení proti tvrzení," řekl Müller ve své bezmála hodinové závěrečné řeči.

Přiznal se spoluvězni

Soud se však přiklonil k verzi obžaloby, která se opírala o psychologický posudek u postižených dívek. Tentýž znalec označil Müllera za nevyzrálou osobnost, nicméně nezjistil u něj duševní poruchu ani sexuální deviaci.

Soudkyně Bímová také poukázala na to, že Müller během přípravného řízení měnil výpovědi a označila to za účelovost. Poukázala i na svědectví Müllerova spoluvězně z vazební cely, jemuž se obžalovaný svěřoval. "Výpověď tohoto člověka plně koresponduje se zjištěnými skutečnostmi, tvrzením děvčat i nálezy znalců. Přímé i nepřímé důkazy tvoří uzavřený kruh," prohlásil Bímová.

Müller podle rozsudku také nesmí deset let vykonávat práci s mládeží. Jeho advokát se okamžitě odvolal, ale verdikt odmítl komentovat. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám