Hlavní obsah

Hostu restaurace dupl na hlavu s takovou silou, že zemřel. Soud mu snížil trest

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci zmírnil v pondělí pětačtyřicetiletému taxikáři v Mladé Boleslavi Karlu Hanzlovi ze 14 na 11 let trest vězení za bezdůvodnou smrt muže loni v létě na zahrádce restaurace v Orlové-Lutyni na Karvinsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaného Karla Hanzla přivedla před vrchní soud eskortaVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Podle odvolacího soudu šlo o těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, nikoliv o vraždu, jak čin kvalifikoval ostravský krajský soud, proti jehož verdiktu se obžalovaný odvolal. „Rozsudek soudu prvního stupně jsme zrušili v plném rozsahu a nově jsme rozhodli, že obžalovaný spáchal zvlášť závažný zločin těžkého ublížení na zdraví a s následkem smrti,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

„Útok byl proveden intenzitou značnou, ale nikoliv intenzitou maximální, která by vedla k devastujícím zraněním na trupu poškozeného,“ uvedl předseda senátu vrchního soudu Jaroslav Holubec. Tři pozůstalí dostanou podle verdiktu soudu jako odškodnění po 450 tisících a nezletilá dcera 800 tisíc korun.

Čin se stal loni 5. července po 20. hodině. Hanzl přijel svou přítelkyní do Orlové za příbuznými. Večer zašli do restaurace. Tam 120 kilogramů vážící obžalovaný napadl jednoho z hostů, postavou podstatně subtilnějšího. Podle obžaloby uchopil 37letého muže oběma rukama za ramena a prudce jej strhl z lavičky dozadu na zem.

Muž z Klatovska neustál vyhazov, tak zavraždil šéfa

Krimi

„Když napadený ležel hlavou na betonové dlažbě, tak ho nejprve kopl do těla a pak mu asi třikrát dupl pravou nohou na hlavu a krk. Napadený utrpěl například otok mozku a vykloubení dvou krčních obratlů s následným krvácením do mozku,“ uvedl v obžalobě státní zástupce. Poškozený na následky zranění, které mu útok způsobil, zemřel.

Nic si nepamatuje

„Byli jsme v klidu na zahrádce, když po komunikaci mezi stoly si přisedl další muž. Bavili jsme se o různých věcech, pak však najednou začal být protivný a měl různé narážky. Několikrát jsem ho vyzval, aby odešel, na což nereagoval,“ konstatoval již dříve Hanzl.

Mladík v prostějovském bytě zavraždil dívku a spáchal sebevraždu

Krimi

Proto prý u výčepu zaplatil, že s přáteli odejde, ale ještě se vrátil ke stolu. „On řekl zase něco rýpavého, tak jsem vstal, abych ho vyvedl. On upadl a řekl mi: „Co děláš, ty zmrde,“ což mě naštvalo. Pak si jen pamatuji, že mě hrozně bolela hlava a mluvím s policistou,“ dodal obžalovaný s tím, že prý neměl v úmyslu nikoho zabít. „Je mi to hrozně líto toho, co se stalo,“ zdůraznil Hanzl u vrchního soudu.

Jedna z žen přítomných na místě incidentu vyšetřovatelům řekla, že viděla závěr incidentu a spatřila, jak muž zvedl nohu zhruba do výšky dvacet centimetrů a pak vší silou dupl jinému muži na hlavu. „Pak jsem se dozvěděla, že předtím dupl ještě několikrát. Ten útočník se pak šel posadit ke stolu, kde kouřil a pak ještě pokřikoval: Nechte ho ležet, buzeranta, vždyť simuluje,“ uvedla žena.

Další svědkyně řekla, že před útokem nic nenasvědčovalo, že by došlo ke sporu. Také ona zaznamenala pokřikování od stolu útočníka i smích ženy, která s útočníkem seděla: „Smála se jak hloupá,“ dodala. I ona tvrdila, že dupnutí na hlavu bylo několik.

Zatímco podle žalobce i zmocněnce poškozených šlo o zákeřný útok na nic netušícího muže, který se nebránil, a požadovali, aby byl čin kvalifikován jako vražda, vrchní soud dospěl k jinému názoru. „Dovodili jsme, že z provedeného dokazování jednoznačně nevyplývá srozumění obžalovaného s tím, že může útokem napadeného usmrtit,“ konstatoval Cik.

Reklama

Výběr článků

Načítám