Hlavní obsah

Hazardní jízdou mladík připravil o život kamarádku. Trest si odsedí doma

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Dva roky domácího vězení a šestiletý zákaz řízení motorových vozidel uložil v úterý Krajský soud v Plzni Romanu Laiblovi (19) za předloňskou dopravní nehodu na Domažlicku, při které zemřela 16letá dívka a další stejně stará spolujezdkyně skončila s těžkým zraněním v nemocnici. Kromě toho musí rodinám poškozených zaplatit odškodné v řádu statisíců.

Roman Laibl obžalovaný kvůli smrtelné nehoděVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Krajský soud v odvolacím řízení zmírnil původní trest, který mladíkovi vyměřil letos v lednu domažlický okresní soud. Ten Laibla poslal na 20 měsíců do věznice, na 8 let mu zakázal usednout za volant a uložil povinnost zaplatit poškozeným okolo půl milionu za psychickou újmu.

„Obžalovaný doposud neměl žádný problém se zákonem. Dali jsme mu šanci pracovat, aby mohl uhradit škodu. Má povoleno chodit do zaměstnání od šesti ráno do 17:30 hodin a jinak musí být doma a bude elektronicky hlídán,“ uvedl předseda odvolacího senátu David Protiva.

Snížení trestu zákazu řízení pak Protiva zdůvodnil tím, že u řidiče nebyl zjištěn alkohol ani jiné návykové látky.

Rád v autě machroval. Pak zabil při nehodě 16letou kamarádku

Krimi

Nehoda se stala 22. prosince 2019 kolem osmé večer. Obžalovaný jel tehdy s vozidlem Peugeot 406 po silnici třetí třídy z Draženova směrem na Ždánov. Společně s ním cestovali v autě další tři jeho kamarádi, 16letý spolujezdec a dvě stejně staré dívky.

Podle státního zástupce dostal na kluzké vozovce při průjezdu zatáčkou smyk a přetočil se bokem do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem.

Zpanikařil jsem a začal prudce brzdit, přiznal

Jedna z dívek byla po nárazu na místě mrtvá, druhou převážel vrtulník v kritickém stavu do nemocnice, kde o její přežití bojovali lékaři několik dní. Oba řidiči a spolujezdec obžalovaného skončili také v nemocnici, ale jejich zranění je přímo neohrožovala na životě.

Mladík před soudem chybu přiznal, ale oproti obžalobě tvrdil, že se vozidlo přetočilo při prudkém brzdění, a nikoliv v důsledku rychlé jízdy.

Foto: Policie ČR

Tragická nehoda na Domažlicku

„V poslední pravotočivé zatáčce před Ždánovem jsem uviděl od vesnice světla, která svítila mnohonásobně více než normální vozidlo. Měl jsem pocit, že jde o zemědělský nebo stavební stroj a že se spolu nevyhneme na úzké silnici. Začal jsem brzdit a podřadil na třetí rychlostní stupeň. V tu chvíli mi zadek vozidla vybočil do levého směru, což se mi dařilo mít pod kontrolou do chvíle, kdy se přede mnou zjevila obří světelná koule, která se na mě řítila,“ popisoval Laibl situaci, která předcházela samotné nehodě.

V tom okamžiku dupl na brzdy. „Tím se mi vozidlo přetočilo a přišel náraz,“ pokračoval mladík ve své výpovědi. Svoji vinu vidí v tom, že nedokázal zvládnout vzniklou dopravní situaci. „Rozhodl jsem se špatně. Místo toho, abych zachoval chladnou hlavu, jsem zpanikařil a začal brzdit,“ uvedl dále Laibl, který měl v té době řidičák necelé tři měsíce.

Rád jezdil rychle a vybržďoval

Na otázku, jak by se charakterizoval jako řidič, odpověděl, že jako většina mladých kluků. „Často jsem překračoval rychlost a nejezdil úplně podle předpisů,“ přiznal.

Jeho slova potvrdila i dívka, která nehodu přežila. „Často jezdil tak, že se mi z toho dělalo špatně od žaludku. Předváděl se, provokoval policisty. Rád také vybržďoval řidiče, kteří se mu lepili na zadek,“ vypověděla Adriana S.

Fatálně selhal. Soudce poslal mladého řidiče za smrt spolujezdkyně do vězení

Krimi

Po závěru soudu vjel obžalovaný nepřiměřenou rychlostí do zatáčky, kde se po smyku přetočil bokem do protisměru a srazil se s protijedoucím vozidlem. „Neměl důvod nikam spěchat, přesto jel naprosto nepřiměřenou rychlostí, která s ohledem na povětrnostní podmínky, kdy mrholilo a silnice klouzala, byla naprostým hazardem s lidskými životy. Jako řidič fatálně selhal a způsobil utrpení dalším dvěma rodinám. Jeho jednání je neodpustitelné,“ konstatoval domažlický soudce Jan Švígler.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám