Hlavní obsah

Hasiči u Hranic vzhlížejí k obloze, potřebují déšť

ČTK, Petr Pokorný, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Více než stovka hasičů, tři desítky vojáků a dobrovolníci bojují už od středy s rozsáhlým požárem zhruba dvaceti hektarů rašelinišť a lesů poblíž Hranic u Nových Hradů na Českobudějovicku. Práci jim ztěžuje sucho, vítr a nedostatek vody, pro kterou už musejí dojíždět až do vzdálenosti téměř 10 kilometrů. Přiznávají, že jedinou spásou může být déšť.

Foto: Martin Šalek

Nadace Archa Chantal a Nemocnice Na Bulovce mnohokrát děkuje všem, kteří podpořili "Svět u moře" na Bulovce

Článek

"Dva místní zdroje jsme už vyčerpali, nyní musíme hledat další. Z jedné strany oheň zvládneme, ale než přijedou s vodou, tak se to znovu rozhoří. Techniky je dost, ale stojí frontu u rybníka," řekl František Novák z Hasičského záchranného sboru v Českých Budějovicích, který ve čtvrtek řídil záchranné práce v prostoru rašeliniště ve směru od Nových Hradů.

Oheň se šíří hluboko pod zemí

Všechny okolní asfaltové lesní cesty policisté uzavřeli, aby umožnili volný průjezd hasičské techniky. Situace přímo na místě požáru je neutěšená. Prodíráme se s požárním vozidlem neprostupnou clonou kouře. Cisterna s osmi tisíci litry vody musí chvílemi zastavit. Pro hustý dým není vidět na vzdálenost delší než jeden metr. Cestu k dalšímu stanovišti hasičů nepřetržitě zkrápí vodou vojenské vozidlo, aby umožnilo průjezd cisternám s tolik důležitou tekutinou.

"Oheň se šíří hluboko pod zemí. Uhasíme 50 metrů a náhle ho máme znovu za zády. Musíme se modlit, aby konečně začalo pršet, protože do té doby to tu neskončí," poznamenal unaveně jeden z hasičů. Jeho kolegové v dýchacích přístrojích se mezitím znovu ponořili do centra požáru. Velký oheň na rozhraní Novohradska a Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko neohrožuje nikoho z okolních obyvatel.

V hustém kouři se lehko ztratí orientace

"Kdo jde bez kyslíku dovnitř musí si dávat velký pozor. Z ničeho nic se vítr otočí a v hustém dýmu je snadné ztratit orientaci. Není co dýchat a je třeba rychle pryč," konstatoval další z mužů s tváří černou od kouře. Na pomoc záchranářům na zemi sice hasiči povolali i letadlo a vrtulník, jejich zásahy se ale často míjely účinkem, protože clona hustého kouře pilotům neumožňovala přesně zacílit svrženou vodu.

"Přestože už je požár ohraničený, nikdo neví, kdy jej definitivně uhasíme. Odhaduji to ještě na několik dní. Problémy působí hlavně oheň v rašeliništi, který musíme neustále prolévat do hloubky, přesto se plameny i na pokropených místech stále vrací. Situaci by usnadnila změna počasí, pomohlo by nám, kdyby začalo hustě pršet," uvedl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Miroslav Bureš. Podotkl, že příčina vzniku požáru dosud nebyla zjištěna. "Ohnisko bylo v úložišti rašeliny. Zjišťování konkrétních příčin je předmětem vyšetřování," dodal Bureš.

Hasičům komplikuje práci nepřístupný terén

Tři hektary lesa hoří od středečního podvečera na okraji přehrady Horka na Sokolovsku. Hašení komplikuje těžce přístupný terén. Hoří na patě sto metrů vysokého svahu pod nádrží, řekl ředitel sokolovských hasičů Ludvík Mulač. Požár vzplál ve středu po 18:00. Na místo postupně dorazilo devět požárních jednotek.

U Nového Strašecí na Rakovnicku v noci na čtvrtek shořelo více než pět hektarů lesa. Požár, který pomáhalo likvidovat 12 hasičských jednotek, způsobil škodu zhruba 600 000 korun. "Velitel zásahu na místo navíc povolal vrtulník, který s likvidací požáru pomáhal," řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

Příroda zapalovala a pak pomáhala hasit

Pravděpodobně úder blesku zapálil ve středu odpoledne les v Boru u Klatov. Šesti jednotkám hasičů, které oheň likvidovaly, pomohl v hašení déšť i to, že se uklidnil vítr a nerozfoukával tak plameny ve vysušeném lese dál, řekl mluvčí krajských hasičů František Vaško. Tři hektary lesa shořely od středečního odpoledne nad obcí Petlery na Chomutovsku. Předběžná škoda je odhadnuta na 240 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám