Hlavní obsah

Hasiči mají požár spalovny pod kontrolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHROPYNĚ

Spalovnu průmyslových odpadů v Chropyni na Kroměřížsku v pondělí ráno zachvátil požár. Do ovzduší unikly nebezpečné látky, které však nepřekročily limity pro ohrožení zdraví. Hasiči doporučili obyvatelům v okolí nevycházet, po vyhodnocení situace však varování odvolali.

Článek

"Na místě zasahovalo sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, povolán byl speciální protichemický vůz ze Zlína. Zásah komplikovalo velké množství vybuchujících sudů s vysoce hořlavými a nebezpečnými látkami, které přímo ohrožovali zasahující hasiče," uvedl doplnil mluvčí.

Při požáru unikly do ovzduší nebezpečné látky, které vytvořily mrak, držící se kvůli inverzi nad spalovnou. Vítr jej ale následně odvál do polí mimo obydlené části obce. Starostové okolních vesnic rozhlasem doporučili občanům nevycházet, nevětrat a dávat zvýšený pozor na děti.

"Před desátou hodinou se hasičům podařilo zlikvidovat hlavní ohnisko požáru. Protichemický vůz při zásahu zjišťoval, zda nedošlo k úniku nebezpečných látek také do půdy. Proto jsme vydali občanům varování, aby nevycházeli ven, pokud to není nutné," doplnil mluvčí. 

Nebezpečné látky unikly také do půdy

Při hašení unikly nebezpečné látky také do země. Hasiči nainstalovali na místo záchytné jímky, ohrožení obyvatel proto nehrozí. Požár byl hasičům nahlášen před půl devátou ráno. Na místě nejdříve zasahovali místní podnikoví hasiči, kterým na pomoc přijelo dalších šest jednotek.

Jednatel firmy, které spalovna patří, předběžně odhadl výši škody na dva milióny korun. Starosta obce Chropyně František Hrabal uvedl, že se o požáru dozvěděl až od lidí a bude po firmě požadovat vysvětlení, proč nebyl včas informován.

Chropyňskou radnici nikdo z firmy Destra Co, které spalovna patří, o události neinformoval. "Jestli jsem byl relativně klidný, tak teď už nejsem. Jde o druhý požár ve spalovně za tento rok. A lidi hořící nebezpečný odpad logicky straší. Chci vyvolat jednání s firmou, aby město v takových mimořádných případech neprodleně informovala," řekl starosta Hrabal.

Firma včas neinformovala patřičné instituce

"Byla to mimořádná událost, ale neměla vliv na životní prostředí. K újmě na zdraví z hlediska emisí dojít nemohlo, díky opatřením, která máme. Profesionální hasiči, které si přímo v areálu platíme, i jejich posily situaci zvládli velice rychle a profesionálně. V případě vážné havárie bychom určitě město informovali, toto nebyl ten případ," hájil se jednatel firmy Martin Krov.

Spalovna se nachází v areálu společnosti Technoplast a patří firmě Destra Co. "Oheň vznikl při slívání odpadů díky tomu, že v jednom ze sudů nebyl deklarovaný obsah, ale jiná látka, díky které se vše vzňalo. Nikdo ze zaměstnanců nebyl zraněn a ani technologie spalovny nebyla poškozena, protože požár vznikl mimo ni, v příjmu odpadu. Škody ještě nemáme vyčísleny, ale půjdou do statisíců," doplnil pro Právo Krov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám