Hlavní obsah

Hasiči likvidovali uniklý asfalt

ČTK, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBAVÁ

Desítky záchranářů se ve čtvrtek krátce před druhou hodinou odpolední pustili do likvidace řídké asfaltové hmoty, která unikla do lesa v okolí křižovatky Zelený kříž ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Foto: Aleš Plevka

Vajíčka zdobená pomocí voskovek

Článek

"Na místě bylo zjištěno, že do okolní přírody vyteklo asi 5000 litrů. Zásah potrvá zřejmě celou noc. Probíhat bude tak, že asfalt se zasype sorbentem, vše se pak technikou odebere a kontaminovanou zeminu odbagrujeme," řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru v Olomouci Vladimíra Hacsiková s tím, že na místě operují nejen profesionální hasiči z Olomouce, ale i požárníci Českých drah, vojáci z Přáslavic, Litovle a příslušníci 75. záchranné a výcvikové základny z Olomouce.

"Do lesa u silnice vedoucí mezi Kozlovem a Potštátem unikl pravděpodobně penetrační olej, který se používá při výrobě asfaltu. Na místo jsme vyslali 31 našich vojáků, kteří mají k dispozici průzkumná vozidla, zemní stroje a nakladač," řekl mluvčí 75. záchranné a výcvikové základny František Nepšinský.

Dodal, že tmavá hmota zamořila les na ploše zhruba 10 krát 20 metrů a okolí silnice v délce 40 až 50 metrů. "Podle prvních průzkumů se látka v některých místech lesa vsákla až do dvaceticentimetrové hloubky," uvedl Nepšinský. Nikde v okolí místa ekologické havárie se podle něj zatím nepodařilo najít případný zdroj znečištění.

"Látky rozteklé na okraji lesa si všiml náhodný kolemjdoucí. Je možné, že ji buď někdo záměrně vypustil z cisterny a ujel, anebo tam z cisterny vytekla kvůli nějaké technické závadě. Po viníkovi pátrá vojenská policie," podotkl Nepšinský. V okolí ekologické havárie by podle jeho informací neměly být žádné zdroje podzemní vody, které by chemikálie mohla znečistit. "V blízkosti není ani žádný potok, pouze dešťová stoka," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám