Hlavní obsah

Hasiči jeli do školy pro bojový plyn, nakonec odvezli nebezpečnou rtuť

Právo, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Při úklidu kabinetu chemie v základní škole v Horním Jelení na Pardubicku byla v úterý objevena ampule s označením yperit, což je bojový plyn. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Pardubic a Holic. Přivolána byla také laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči zasahovali v oblecích s nejvyšší ochranou.

Článek

„Hasiči se ihned po příjezdu na místo vystrojili do obleků s nejvyšší ochranou a velitel zásahu zjišťoval, kolik lidí je v objektu školy. Ve škole se v době nálezu nacházeli čtyři zaměstnanci školy a ještě osm dětí,“ uvedla Právu mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Hasiči okamžitě všechny evakuovali. Podle ředitelky školy se už v budově nikdo jiný nenacházel, přesto hasiči znovu prozkoumali celý objekt.

„V kabinetu hasiči nalezli tři neznámé látky. Ty byly umístěny do přepravního boxu. Na konec bylo zjištěno, že se jedná pouze o trubičky do průkazníků, tedy o trubičky, které slouží k prokazování přítomnosti yperitu v ovzduší,“ upřesnila Horáková.

Přesto, že se jednalo o omyl, hasiči nakonec objevili v kabinetu přibližně půl litru velmi nebezpečné rtuti. Tu umístili do přepravního boxu a předali pracovníkům Institutu ochrany obyvatelstva Lázní Bohdanče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám