Hlavní obsah

Hasiči bojovali o víkendu s lesními požáry

Právo, Novinky, ČTK, top, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

S neobvykle vysokým počtem požárů bojovali o víkendu hasiči. V sobotu vyjeli 174krát, což bylo letos vůbec nejčastěji. Často museli zasahovat i u požárů lesa. Nejrozsáhlejší byl na Chomutovsku mezi obcemi Vejprty a Černý Potok. Až v neděli se podařilo požár lokalizovat, ne však uhasit.

Článek

Rozsáhlý požár lesa vypukl v sobotu po poledni v těžko přístupném terénu. Původně hořel lesní úsek o rozměru 100 krát 100 metrů. Podle operačního důstojníka chomutovských hasičů shořelo i díky silnému větru a kopcovitému terénu pět hektarů lesa, dalších devět hektarů porostu bylo částečně zničeno. Příčina požáru zatím není známa. V sobotu na místě požáru zasahoval i vrtulník, sedmi hasičským jednotkám pomáhalo do 15 hodin také osmdesát kolegů ze Saska v Německu.

U Mimoně hořela asi na dvou hektarech lesa lesní hrabanka. Hasiči tam vyslali tři jednotky záchranářů. V Hodkovicích zachvátil živel tři hektary lesa u Vlčetína. Zápasilo s ním sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. "Požár vznikl při neopatrném vypalování klestí," dodal Vaniček. Příčina druhého požáru se vyšetřuje, ale zřejmě ho zavinila také nedbalost. Na Českolipsku evidovali hasiči v sobotu ještě šest dalších drobných lesních požárů.

Posádka vrtulníku zasahovala u Zvánovic na Kolínsku, kde likvidaci požáru rovněž komplikoval nepřístupný terén. Plameny se v tomto případě rozšířily na plochu asi 250 krát 250 metrů.

Na louce u Jihlavy hořela tráva na ploše 7500 metrů čtverečních. Při pálení klestí u Věžnice na Havlíčkobrodsku se vzňala tráva na 12 000 metrech čtverečních. Tento požár likvidovalo šest hasičských sborů. V sobotu hasiči udělili pokutu majiteli lesa v obci Švařec na Žďársku. Kvůli pálení klestí tam musely dva hasičské sbory během dne zasahovat dvakrát.

Vysoký počet požárů

Hasiči v těchto dnech likvidují kolem stovky požárů denně, průměrně jich bývá asi šest desítek. Ve středu a ve čtvrtek zaznamenali po 99 požárech, v pátek jich bylo 114 a v sobotu 174. Je to vůbec nejvíce v letošním roce a více než trojnásobek proti dlouhodobému průměru, upozornil mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček.

Hasiči nabádají k obezřetnosti a poukazují na to, že dvě třetiny lesních požárů vznikají kvůli nedbalosti. Připomínají, že v lesích se nesmí kouřit a je zakázáno i vypalování trávy. Pokud se lidé rozhodnou pálit klestí, musejí je o tom dopředu informovat. Například na Vysočině v sobotu hasiči pomáhali na jedenácti místech při pálení klestí a trávy.

Hoří i u sousedů

S požáry se potýkali také v Bavorsku a na Slovensku. U silnice z Banské Bystrice na Donovaly hořelo v neděli večer přes dvacet hektarů lesa. Na místě zasahují desítky hasičů, silnice je uzavřena a policie odklání dopravu. Fouká silný vítr, takže se oheň stále rozšiřuje. Oheň k večeru ohrožoval první domy obce Staré Hory.

"Je zde nepřístupný terén, ze strmého svahu padají kameny a nemůže se tam dostat technika," říká jeden z hasičů. Do hašení měly zasáhnout také vrtulníky ministerstva vnitra, ale ty nakonec nevzlétly. "Je neděle a údajně neměli zabezpečenou pohotovost," kroutil hlavou jeden z místních hasičů.

Příčina požáru zatím není jasná. Při suchém počasí posledních dnů je možné, že někdo vyhodil z jedoucího automobilu hořící cigaretu a začalo hořet suché listí u silnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám