Hlavní obsah

Gruzínští uprchlíci odsouzeni za šikanování Ukrajinců a Moldavanů

Právo, Novinky, Aleš Honus
OSTRAVA

Nepodmíněné tresty v rozmezí dvou až čtyř let rozdal v pátek Krajský soud v Ostravě šesti Gruzíncům, kteří loni v uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách šikanovali Ukrajince a Moldavany. Přestože si prokazatelně přišli jen na několik stokorun, odsedí si dohromady téměř sedmnáct let.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Jak dlouho Gruzínci uprchlíky z jiných zemí šikanovali a kolik jich vlastně bylo, už nikdo nezjistí. Soudně zadokumentovány jsou pouze dva případy z loňských Vánoc. Nejprve tři z odsouzených vtrhli do pokoje obývaného třemi Ukrajinci a jedním Moldavanem a požadovali po nich vydání peněz.

"Vyhrožovali nám, že nám polámou všechny kosti," vypověděl kriminalistům jeden z vydíraných, kteří Gruzíncům nedobrovolně vydali 200 korun a dvanáct amerických dolarů. O několik dní později se násilí opakovalo v jiném pokoji, obývaném dalšími šesti Ukrajinci.

"Jeden z nich uchopil nůžky, které přiložil Ukrajinci k čelu a hrozil vražením nůžek do hlavy," tvrdí státní zástupce. I v tomto případě ukořistili několik stokorun. Obžalovaní před vyšetřovateli a u soudu buď nevypovídali, nebo násilí popírali. Někteří z nich sice přiznali, že po Ukrajincích požadovali peníze, podle nich ale šlo o půjčku, protože si potřebovali obstarat drogy.

Drogy mezi uprchlíky dělají problémy

Mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková řekla Právu, že po odhalení šikany nebylo nutné přistupovat k žádným opatřením. "Právě to, že se tento případ objasnil, je důsledkem již existujících opatření," řekla Masaříková.

Připustila, že v uprchlických zařízeních ministerstva vnitra jsou problémem drogy. "Samozřejmě, že jde o problém, ale pokud jde o četnost, nejsou to věci, které by byly na denním pořádku," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám