Hlavní obsah

Gottvald se vyhne vězení, zaplatí pouze pokutu

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Jan Gottvald musí zaplatit pokutu tři milióny korun. Finanční trest za porušování povinnosti při správě cizího majetku mu v pondělí vyměřil Krajský soud v Brně, přestože Gottvaldovi hrozilo až dvanáctileté vězení.

Foto: František Horvát

Radost, veselí, emoce.

Článek

"Výsledek je pro mého klienta velkým vítězstvím, protože soud ho ve třech z pěti bodů obžaloby zprostil viny a zbývající dva změnil z podvodu na porušování povinnosti při správě cizího majetku. To mělo spočívat v tom, že krátkodobě použil peníze na jiné účely, než na jaký byly určené. Trest můj klient přijal a po jednání ho šel oslavit," řekl Gottvaldův obhájce Michael Buchlovský.

S peněžitým trestem souhlasil i žalobce

Obžaloba dávala Gottvaldovi za vinu, že v letech 1998 a 1999 jako předseda představenstva Setuzy vystavil dvě směnky, každou na téměř 200 miliónů korun, zlínské firmě Zempos a společnosti ČAS bývalého předsedy ČMFS Františka Chvalovského. Obě firmy měly za peníze získané od Komerční banky nakoupit pro Setuzu řepku olejnou, což se ale nikdy nestalo.

"Ukázalo se, že obžalovaný za dobu stíhání dluh věřitelům splatil a způsobil tak pouze škodu ve výši 20 miliónů. Proto i já souhlasím s peněžitým trestem, proti kterému jsem se vzdal práva na odvolání," dodal státní zástupce Michal Galát.

"Moje činy nenaplnily podstatu žádného trestného činu. Pokud už Setuza do něčeho peníze investovala, tak je dostala zpět a já jsem se nikdy na její úkor neobohatil. Šlo vždy o běžné obchodní zájmy a transakce," hájil se již dříve Gottvald.

Rozsudek je po dnešku pravomocný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám