Hlavní obsah

Gang padělal doklady o vzdělání i víza, obviněni byli úředníci i ředitel školy

Praha
Aktualizováno

Celkem 14 lidí, z toho sedm Čechů, obvinili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kvůli padělání nostrifikačních osvědčení, kterými se uznává vzdělání ze zahraničí, a padělání polských víz. Mezi obviněnými jsou úředníci a zástupci střední školy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté zatýkali po celé České republice v květnu. „Obviněno bylo celkem čtrnáct osob ve věku od 27 do 69 let (sedm Čechů, pět Ukrajinců, jeden Rus a jeden Číňan). Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Mezi obviněnými jsou i dva úředníci krajských úřadů, ředitel střední školy a jeho zástupce,“ informoval mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Na všechno dohlížel 34letý Ukrajinec žijící v Praze. První skupina devíti obviněných pomáhala žadatelům o udělení studentských víz k získání tzv. nostrifikačního osvědčení, což znamená rozhodnutí o uznání středoškolského vzdělání v ČR.

Zkoušky za 20 tisíc

Ukrajinci a Češi, kteří v rámci své podnikatelské činnosti pomáhali cizincům s vyřizováním dokladů, měli podle policie za poplatek 11 až 20 tisíc korun zprostředkovávat právě nostrifikační zkoušky. Zákon podle kriminalistů porušovali tím, že ke zkouškám cizince přihlašovali v jiných krajích, než ve kterých byli hlášeni k pobytu, a to za spolupráce úředníků krajských úřadů.

„Zprostředkovatelé měli také po předchozí dohodě poskytovat za zjednodušený, předem dohodnutý průběh nostrifikačních zkoušek pro jimi zprostředkované žadatele úplatky buď úředníkovi krajského úřadu, nebo řediteli a zástupci školy, kde byly zkoušky prováděny, ve výši od dvou do pěti tisíc korun za žadatele o nostrifikaci,“ popsal Hanták.

Padělaná víza v ceně nejméně 4000 až 6000 eur za kus byla rovněž určena Asiatům
mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták

Podle něj tímto gang napomohl k neoprávněnému pobytu na území ČR stovkám cizinců. Pachatelé byli obviněni z napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, podplácení, přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim až 10 let vězení.

Víza za 35 tisíc

Druhá skupina pěti osob měla podle policie zařizovat padělaná polská víza vydávaná na Ukrajině Asiatům. Již zmíněný Ukrajinec měl za 1300 eur (asi 35 tisíc korun) získávat od manželů, taktéž Ukrajinců, padělky víz. Přes další prostředníky se pak doklady dostaly do asijské komunity.

Dva Češi a Číňan měli také podle policie získávat i padělané vízové schengenské štítky. „Padělaná víza v ceně nejméně 4 000 až 6000 eur (asi 108-160 tisíc korun) za kus byla rovněž určena Asiatům. V případě vízových schengenských štítků detektivové zadokumentovali jednotky kusů,“ podotkl Hanták.

Tuto část skupiny obvinil vyšetřovatel z padělání a pozměnění veřejné listiny a z napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. V případě prokázání viny hrozí i jejím členům až desetileté tresty odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám