Hlavní obsah

Fotograf zapomněl na nádraží v Pardubicích vybavení za 160 tisíc. Brzy ho měl zpět

Pardubice

Příběh s dobrým koncem se minulý týden odehrál na pardubickém hlavním nádraží. Za šťastným koncem stála práce strážníků Městské policie Pardubice. Ti zvládli do pár hodin vypátrat a vrátit majiteli zapomenutý batoh s fototechnikou v hodnotě 160 000 korun.

Foto: MP Pardubice

Pro batoh s výbavou si přijel fotograf.

Článek

Celý příběh začal telefonátem z linky 112, kam se před třiadvacátou hodinou obrátil fotograf Petr Mrázek. Ten v Pardubicích přestupoval na vlak na Slovensko, ve spěchu ale zapomněl na čtvrtém nástupišti batoh s fototechnikou.

Muž na Jičínsku našel tašku, bylo v ní 17 000 korun

Krimi

„Po dlouhé době jsem někam vyrážel vlakem, fotoaparát a čtyři objektivy jsem pořídil teprve nedávno a s sebou navíc táhl kufr. Že mi batoh chybí, jsem zjistil až v jedoucím vlaku. Nedovolal jsem se na nádraží, proto jsem se pomocí linky 112 spojil se strážníky s žádostí o pomoc. A také jsem nechtěl, aby nastaly nějaké zbytečné manévry, kdyby někdo zapomenutý batoh třeba považoval za bombu,“ popsal Petr Mrázek.

Foto: MP Pardubice

Muž si zapomněl věci za 160 tisíc.

Pro volajícího neměli dobré zprávy. Stačilo dvacet minut a batoh už na čtvrtém nástupišti nebyl. Jenže strážník na operačním centru městské policie to nechtěl vzdát a pustil se do analýzy kamerových záznamů, která mu zabrala dlouhé tři hodiny. Nakonec se ale vyplatilo. Nepoctivého nálezce se mu totiž podařilo dohledat včetně jízdního kola, kterým na nádraží přijel.

Nálezce jel do Prahy

Muž v červené bundě si pro odložený batoh došel z třetího nástupiště, sebral jej, vrátil se zpět na třetí nástupiště a odjel vlakem směr Praha. Strážníkům zbývala jediná možnost – počkat, jeslti se nepoctivý cestující na pardubické nádraží zase vrátí.

Zatímco na odložené kolo podezřelého už mířila kamera, strážníci z městské části Polabiny čekali opodál. A ráno o půl sedmé se dočkali. Muž v červené bundě přišel – s celým fotobatohem na zádech.

„Předpoklad, že se pro kolo vrátí a ten batoh bude ještě pořád mít u sebe, se nám naštěstí vyplnil. Kolegové si jej vzápětí zajistili a zběžnou prohlídkou mohli konstatovat, že v batohu nic nechybí. Obratem jsme tak majiteli aparátu mohli dát tu nejlepší zprávu dne,“ doplnil operační Městské policie Pardubice Pavel Leuchter.

Foto: MP Pardubice

Nálezce byl zadržen po osmi hodinách.

Foto: MP Pardubice

Muž podezřelý z krádeže.

Celé detektivní pátrání od začátku až po šťastný konec strážníkům zabralo osm hodin – od prvního oznámení, přes hledání až po zajištění podezřelého.

Podezřelého 48letého „nálezce“ znají pardubičtí městští policisté ze společnosti zlodějů kol a narkomanů. Strážníkům tvrdil, že byl právě na cestě nález v hodnotě sto šedesáti tisíc korun odevzdat. I s touto historkou si jej převzala policejní hlídka.

Za jejich nasazení přišel okradený fotograf strážníkům poděkovat osobně. „Protože cítím, že pro to udělali daleko víc, než byla jen jejich povinnost,“ vysvětlil Petr Mrázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám