Hlavní obsah

Feriho nástupu do vězení už nic nebrání

Praha

V případu exposlance Dominika Feriho (ex-TOP 09), odsouzeného za znásilnění, nabyl právní moci rozsudek, podle nějž má Feri nastoupit tříletý trest vězení. Soud mu proto v řádu dní pošle výzvu k nástupu za mříže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dominik Feri u Obvodního soudu pro Prahu 3

Článek

O vývoj v případu ve středu informoval mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 Marek Bodlák. Zmíněný soud rozhodoval ve věci jako první instance a později odvolací Městský soud v Praze (MS) tříletý verdikt potvrdil.

Následovaly lhůty pro doručení písemného vyhotovení pravomocného rozsudku všem stranám, a nakonec i vrácení samotného spisu z MS.

„Spis byl již zdejšímu soudu vrácen. Rozsudek je vykonatelný nabytím právní moci, tedy vykonatelný je. Výzva je zasílána bez zbytečného odkladu,“ sdělil Novinkám mluvčí.

Feri půjde na tři roky do vězení

Krimi

Přesný termín nástupu Bodlák ale neuvedl s odkazem na fakt, že obecně se o podobných úkonech musí dozvědět nejdřív účastníci řízení, teprve pak lze informovat veřejnost.

„Pokud jde o termín nástupu výkonu trestu, lze obecně konstatovat, že se nestanoví konkrétní datum nástupu, ale lhůta, do kdy má odsouzený výkon trestu nastoupit. Opět lze obecně uvést, že tato lhůta bývá v řádu dnů od doručení výzvy,“ dodal mluvčí.

Podle něj lze ještě žádat o odklad nástupu z pádných důvodů, například když si potřebuje odsouzený obstarat své osobní záležitosti, ale již ne na více než 30 dní.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Vyjádření Dominika Feriho

Feri již dříve uvedl, že chce podat v případu dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale obecně nemá odkladný účinek na vykonatelnost pravomocného rozsudku.

Odvolací soud potvrzením předchozího verdiktu obvodního soudu poslal Feriho na konci dubna do vězení za dvě znásilnění a pokus o další. Exposlanec od počátku jakoukoliv vinu odmítal.

Oběti sexuálních zločinů by měly hlásit i staré případy, vyzývá policista

Krimi

Výběr článků

Načítám