Hlavní obsah

Exstarosta musí obci vrátit 26 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

S konečnou platností stráví bývalý starosta Štěpánova na Olomoucku Milan Lipský pět let ve vězení. V úterý o tom rozhodl odvolací Krajský soud v Olomouci. Lipský zároveň musí obci uhradit škodu přes 26 miliónů korun, ovšem půlmiliónový peněžitý trest vyměřený nižší instancí byl dnes zrušen.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Lipský byl uznán vinným ze tří trestných činů. Zneužití pravomoci veřejného činitele se podle soudu dopustil tím, že jako starosta rozpůjčoval soukromým firmám přes 26 miliónů korun z úvěru, který obec získala na výstavbu kanalizace. Půjčky přitom poskytl bez vědomí zastupitelstva.

Částka 5,4 miliónu korun byla určena společnosti Emurfilm, která měla zhotovit propagační snímek. Přes 21 miliónů korun získala firma Aura Ingstav Kojetín, která peníze s výjimkou 2,4 miliónu korun nevrátila. Ani částečnou splátku dluhu však Lipský nevrátil do obecní pokladny, ale použil ji na úhradu dluhu TJ Štěpánov, čímž se dopustil zpronevěry.

Výběr článků

Načítám