Hlavní obsah

Exposlanec Wolf stráví ve vězení šest let, soud zpřísnil verdikt

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Bývalý soc. dem. poslanec Petr Wolf (52) vyfasoval za zneužití státní dotace šest let za mřížemi. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci, který tak o rok zpřísnil trest, Wolfovi uložený letos 27. ledna Krajským soudem v Ostravě. O rok VS zpřísnil i původně dvouletou podmínku pro jeho manželku Hanu (49), která svému muži při podvodu pomáhala. Oběma VS zároveň zpřísnil i peněžité tresty.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Wolf u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Wolf zaplatí místo jednoho miliónu pět miliónů korun, jeho manželka jeden milión korun, zatímco původně měla zaplatit jen 200 tisíc korun. Odsouzený exposlanec navíc dostal osmiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech a obchodních společnostech, Wolfová, která se úterního jednání VS po řádné omluvě nezúčastnila, čtyřletý.

Firma manželů Wolfových UT 2002 získala podle obžaloby od ministerstva životního prostředí dotace na dva projekty v rámci programu na podporu vědy a výzkumu. Peníze dostala na základě zkreslených a nepravdivých údajů. Manželé tak v letech 2005 až 2007 postupně čerpali více než 11 miliónů korun.

U VS se oba domáhali zproštění obžaloby. Wolf mimo jiné zdůraznil, že žádný orgán ani ministerstvo životního prostředí na něj nepodalo trestní oznámení ani neuplatnil nárok na náhradu škody, státu tedy nějakou škodu nemohl způsobit. Vinu odmítla i jeho manželka.

Státní zástupce naopak požadoval pro oba přísnější tresty. U Wolfa tvrdil, že uložený trest je nepřiměřeně mírný, když nezohledňuje, že obžalovaný se snažil aktivně zamezit odhalení trestné činnosti, neprojevil nejmenší snahu nahradit škodu, ale naopak vyvíjel veškeré úsilí v tom směru, aby byl zbaven své povinnosti tuto škodu nahradit.

U Wolfové žádal i překvalifikaci jejího jednání. Nebyla podle něj pomocníkem k dotačnímu podvodu, ale pachatelem dotačního podvodu. Za to by podle něj měla jít za mříže na tři roky.

Argumenty státního zástupce VS akceptoval.

Mohl způsobit větší škodu

„Wolf jednal s rozmyslem, v trestné činnosti pokračoval delší dobu a nebýt kontrolních mechanismů, které on ovlivnit nemohl, získal by další peníze a škoda by byla ještě vyšší. Navíc byl poslancem, který by měl mít vyšší morální kredit a ne být takovým příkladem svých voličů,“ vysvětlil předseda senátu VS Petr Angyalossy s tím, že Wolfová byla skutečně pachatelem a nikoliv pomocníkem podvodu.

„V části, která ji byla kladena za vinu, činila totéž jako její manžel,“ konstatoval Angyalossy a dodal, že přehlédnout nelze ani to, že oba obžalovaní peníze využili pro svou osobní potřebu, případně pro členy jejich rodiny či jejich firmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám