Hlavní obsah

Exhibice policejního psa dostala studentku před soud za držení marihuany

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctiletá Adéla z Plzeňska má důvod nenávidět psy, tedy alespoň ty speciálně cvičené. Kvůli jednomu takovému čmuchalovi se jí v trestním rejstříku objevil první záznam.

Článek

A byla to skutečně kuriózní náhoda. V její školní skříňce našel loni na jaře policejní pes při náhodné exhibici tašku s marihuanou. Za přečin přechovávání omamné a psychotropní látky potrestal plzeňský okresní soud ve čtvrtek již bývalou žačku střední praktické školy osmi měsíci vězení se zkušební dobou dva roky.

Soudkyně Lucie Bočková rozhodla trestním příkazem, tedy bez hlavního líčení, neboť důkazy byly naprosto přesvědčivé. „Rozhodnutí je v právní moci,“ poznamenala soudkyně.

Policejní kynologové tehdy ve škole předváděli dovednosti služebního psa. Místo rutinního hledání cvičného vzorku s drogou našel německý ovčák Quido tašku plnou marihuany.

„Jeden z policistů umístil vzorek drogy do skříňky v dívčí šatně. Pes se ale rozběhl k úplně jiné zamčené skříňce, patřící jedné z žaček, a hlasitým štěkáním hlásil nález drog. Uvnitř se pak našla igelitová taška s marihuanou,“ řekla policejní mluvčí Simona Čejková.

Snažila se vinu svalit na spolužačku

Adéla přiznala, že marihuanu kouří pravidelně od 14 let. Část viny se pokusila svalit na jednu ze spolužaček a dostat se tím do lepšího světla před učiteli a také před policisty. Tvrdila, že jí tašku s drogou předala ve škole na dámské toaletě mladistvá Jana P.

„Vždycky, když jsem jí řekla o konopí, tak mi ho přinesla. Říkala, že ho mají doma dost, že se jim to tam válí v krabici. Nikdy za to nic nechtěla,“ prohlásila o své kamarádce. Její výpověď policistům stačila k tomu, aby Janu obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s psychotropními látkami.

Jenže soud obžalobu smetl ze stolu s tím, že výpověď je nevěrohodná a žádné jiné důkazy státní zástupkyně nepředložila. Adéla školu předčasně opustila letos v únoru na vlastní žádost. Vyhazovu by zřejmě stejně neušla, neboť podle školního řádu má být student za držení drog ze školy vyloučen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám