Hlavní obsah

Elektrický výboj zabil na Plzeňsku čápa u hnízda, mláďata musela do bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zvířecí záchranáři za pomoci hasičů museli ve středu sundat z hnízda na vrcholu 32 metrů vysokého komína ve Štáhlavech na jižním Plzeňsku tři čerstvě narozená čápata. Jednoho z rodičů totiž zabil elektrický výboj z nedaleké trafostanice. Podle vedoucího záchranné stanice živočichů v Plzni Karla Makoně hrozila mláďatům smrt.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

Záchrana čapích mláďat

Článek

„Dojde-li u čápů k úhynu jednoho z rodičů, zpravidla ten druhý nemá šanci narozené potomky sám odchovat. Jakmile by odletěl například za potravou, okamžitě by hnízdo obsadil jiný čáp a mláďata z něho vyházel. Jakmile zjistíme, že na hnízdě zůstal čáp bez partnera, snažíme se mláďata zachránit,“ uvedl Makoň.

Čapí mláďata odchovaná otcem přežila, poprvé vyletěla z hnízda

Domácí

Proto podle něj bylo nutné třídenní mláďata z hnízda od ovdovělé samice sundat. „Pomohli nám s tím profesionální hasiči, kteří se k hnízdu dostali na žebříku s plošinou. Mláďata zatím máme na záchranné stanici. Hned spořádala porci moučných červů, cvrčků a malých rybek. Bylo vidět, že mají velký hlad. Nyní je budeme během tří týdnů krmit, abychom je koncem května mohli přidat do náhradního hnízda jiným čápům se stejně starými mláďaty,“ uvedl Makoň.

Dodal, že tímto způsobem se za třicet let činnosti záchranné stanice podařilo zachránit přes sto čápů.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

Čapí rodič na hnízdě

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

Uhynulý čáp bílý

Reklama

Výběr článků

Načítám