Hlavní obsah

Dva Sparťany zatkli za hajlování, jiní zase ničili vlak

• Aktualizováno
Právo, ČTK, koc

Řádění fanoušků fotbalové Sparty před, během a po sobotním ligovém utkání v Teplicích, skončilo zadržením dvou příznivců pražského klubu, kteří hajlovali.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Teplice čekají policejní manévry.

Článek

„K incidentu došlo před utkáním v jedné místní restauraci. Oba skončili v cele předběžného zadržení a byly proti nim zahájeny úkony trestního stíhání. Obviněni zatím nebyli,“ řekla Právu mluvčí policie Jana Matonohová.

Na utkání, v němž v případě vítězství mohli oslavovat ligový titul, jich přijelo několik tisíc. Na sever Čech se vydali autobusy nebo automobily po vlastní ose. Tvrdé jádro sparťanských fans pak dopravil do Teplic zvláštní vlak Českých drah. Vagóny budou muset projít důkladnou očistou a doplněním zdevastovaných věcí.

„Nejčastěji fanoušci ničili záclonky, stolky, odpadkové koše, opěrky nebo části toalet.  V jednom kupé dokonce prokopli výplň stěny a kryt okna, takže vagón musel být z bezpečnostních důvodů přeřazen na konec soupravy a cestujícím znepřístupněn,“ řekla Právu mluvčí ČD Kateřina Šubová s tím, že výše škody nebyla zatím vyčíslena.

Z nádraží na stadión doprovodil bouřící dav kordon těžkooděnců. Na veřejný pořádek dohlížely v lázeňském městě stovky policistů.

Zápas skončil předčasně v mlze dýmovnic

Chuligáni ve sparťanských barvách zcela zaplnili část ochozů. Od začátku utkání dělali problémy. Rozhodčí Pavel Královec duel opakovaně přerušoval kvůli nadávkám fanoušků na adresu předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty a házení světlic. Nejdéle se hra zastavila v úvodu prvního poločasu, kdy hráči odešli do kabin. Znovu se začalo asi po deseti minutách. Duel pak kvůli dalším výtržnostem a mlze z dýmovnic a světlic sudí raději ukončil ještě před uplynutím 90. minuty. Sparta prohrála 1:3 a titul zatím nezískala.

Policisté zakročili přímo na stadionu až v závěru utkání. „Část fanoušků začala demolovat vybavení stadiónu. V této souvislosti jsme ale nikoho nezadrželi,“ poznamenala Matonohová.

Teplický klub ještě nevyčíslil škodu, kterou chuligáni způsobili. „Některé sedačky jsou spálené od pyrotechniky a jeden plot je vyvrácený. Řešit to budeme v příštím týdnu,” uvedl mluvčí klubu Martin Kovařík.

Policisté budou podle jejich mluvčí dění na stadiónu zpětně vyhodnocovat, zda nebyl spáchán přestupek či trestný čin. Využijí k tomu i záběry z kamer České televize. Na nich je například vidět fanoušek, který hodil dýmovnici směrem k nohám trenéra Sparty Vítězslava Lavičky.

Reklama

Výběr článků

Načítám