Hlavní obsah

Dozorce umožnil telefonáty lidem ve vazbě, dostal podmínku

Praha

Dozorce z pankrácké věznice Petr Frumar v úterý dostal za zneužití pravomoci patnáctiměsíční podmíněný trest a tříletý zákaz činnosti v bezpečnostních sborech. Uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Verdikt není pravomocný. Muž podle obžaloby mimo jiné nechával vazebně stíhané lidi telefonovat v rozporu s předpisy.

Foto: Právo

Dozorci Petr Frumar (vlevo) a Roland Augustin u pražského městského soudu

Článek

Soud se Frumarovou kauzou zabýval už podruhé, a to poté, co mu odvolací senát část obžaloby vrátil k dalšímu projednání. Původní roční podmínku nyní muži v souhrnném trestu navýšil o další tři měsíce. Zároveň mu stanovil tříletou zkušební dobu, ve které musí vést řádný život, aby neskončil za mřížemi.

Privilegia pro Fajáda ve vazbě znovu projedná soud

Krimi

Obžaloba tvrdí, že Frumar pouštěl od září 2015 do března 2016 některé vězně k telefonním automatům umístěným na chodbě věznice. Mezi privilegovanými byli údajně i tři muži, jejichž vydání žádaly Spojené státy - libanonský obchodník se zbraněmi Alí Fajád, Chálid Marabí a Faouzi Jaber.

Frumar se hájil tím, že všechny telefonáty byly povolené, tedy na žádanku. Přiznal ale, že na jednu žádanku se někdy telefonovalo víckrát, až šestkrát, a to kvůli zjednodušení administrativy.

Fajád telefonoval z vazby nadmíru, zvláštní zacházení ale neměl, tvrdí dozorci

Krimi

Součástí dnešního trestu je i předchozí odsouzení Frumara za to, že předal dopis přítelkyni jednoho z vězňů a přinesl mu od ní pět krabiček cigaret.

Vrchní soud Frumara už dříve zprostil viny z pokusu o podvod. Obžaloba tvrdila, že nabízel Fajádovi ovlivnění soudu v jeho prospěch, a to za zhruba 23 milionů korun.

Fajáda, Marabího a Jabera zadrželi čeští policisté v dubnu 2014 na základě amerického zatykače. Fajád byl z české vazby propuštěn v únoru 2016 výměnou za pět Čechů unesených v Libanonu. Právě při vyšetřování únosu Čechů přišla policie na Fajádovy telefonáty z pankrácké věznice do USA i Libanonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám