Hlavní obsah

Dopadený Vaškůj vzkazuje, že do Česka jezdil celou dobu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odsouzený podnikatel Roman Vaškůj, kterého ve středu zadržela ve Vídni rakouská policie, se prý po svém loňském červnovém útěku z ČR často vracel, dokonce i letecky, do vlasti, a to na vlastní doklady.

Článek

Z Česka údajně uprchl kvůli výhrůžkám, a nikoli proto, že měl nastoupit 1. července trest 7,5 roku vězení za daňové delikty z devadesátých let.

Vaškůj to v pátek vzkázal Právu prostřednictvím Rakušana českého původu Philippa Janýra žijícího ve Vídni, který zadrženého podnikatele navštívil v předběžné vazbě.

Janýr se angažoval už v případu Rostislava Roztočila, který dostal v ČR třináctiletý trest za vraždu egyptského studenta z roku 1975.

Sám o sobě hovoří jako o zastánci lidských práv, kterého zajímají případy lidí údajně nespravedlivě odsouzených českou justicí.

„Pan Vaškůj mi řekl, že ve Vídni bydlel u nějakého kamaráda a že tam policie po jeho zadržení našla letenky a jízdenky do Čech, kam normálně jezdil pravidelně minimálně jednou měsíčně kvůli svému podnikání. Cestoval také do Německa i Švýcarska a vždy na své doklady, nikdo ho prý nikdy nekontroloval,“ přiblížil rozhovor se zadrženým mužem Janýr.

Česká policie se v pátek k těmto slovům odmítla jakkoli vyjádřit.

Vaškůj také podle Janýra uvedl, že mu před útěkem z vlasti chodila spousta výhrůžných e-mailů a dopisů, aby prý dále „nešťoural“ do kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka a hlavní svědkyně případu Marcely Urbanové.

Vaškůje přitom soud uznal v lednu nepravomocně vinným z pokusu Urbanovou uplatit, aby změnila výpověď vůči Čunkovi.

„On (Vaškůj) nechtěl konkretizovat ty výhrůžky, ale prý to vyznělo tak, že jestli nepřestane, tak bude zle. Právě proto podle svých slov utekl z Česka,“ podotkl Janýr.

V médiích se také objevily spekulace, že Vaškůj po svém útěku podstoupil plastické operace, aby si změnil vizáž. Včera to ale Janýrovi popřel jako naprostý nesmysl a také sám Janýr potvrdil, že zadržený podnikatel vypadá stejně jako na starších fotografiích.

Požádá o azyl?

Vaškůj také upřesnil, jak proběhlo jeho středeční zatýkání. Janýrovi prý sdělil, že byl zadržen dvěma rakouskými policisty v byznys centru ve Vídni přímo na schůzce, na kterou ho prý vylákal jeho český obchodní partner.

„Ten očividně kontaktoval českou policii, jež se spojila s rakouskými kolegy a ti si pro Vaškůje přišli. Po uvalení vazby ale zatím ještě nebyl vyslechnut,“ sdělil v pátek Janýr.

Na dotaz, zda by souhlasil s vydáním do Česka, prý Vaškůj Janýrovi odpověděl, že v tom nevidí problém, pokud bude mít zajištěn spravedlivý proces, čemuž údajně nevěří. Sám sebe prý označil za oběť justiční mafie.

„Vaškůj k tomu řekl, že ještě neví, jaké má možnosti, advokát za ním přišel až po mé návštěvě. Uvažuje ale o tom, že požádá v Rakousku o politický azyl,“ dodal Janýr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám