Hlavní obsah

Doktora jsem praštil nechtěně, brání se surovec

Právo, Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 9 se ve středu začal zabývat lednovým případem, kdy opilý šestatřicetiletý Zdeněk Kovařík bezdůvodně napadl záchranáře a zdemoloval dvě sanitky. Zdravotníci přitom přijeli do Kolodějí na ples dobrovolných hasičů, aby pomohli jeho otci.

Foto: Milan Haluška

Před dokončením je již například silnice v garážové usadě v ul. Polská

Článek

Obžaloba Kovaříka viní z těžkého ublížení na zdraví a poškozování cizí věci, takže mu hrozí až osmileté vězení. "Přesně nevím, co se vlastně stalo...asi jsem nechtěně praštil toho doktora...bylo to spíš takové plácnutí otevřenou rukou, nešťastná náhoda," hájil se dnes před soudem Kovařík.

Uvedený skutek se stal v sobotu 10. ledna. Dvě posádky záchranné služby vyjely k ohlášenému bezvědomí kolem 21. hodiny. Otec obžalovaného šestapadesátiletý Jan Kovařík cestou z hospody uklouzl na sněhu, praštil se a upadl do bezvědomí. Když posádka přijela na místo, otec už byl na nohou.

Zdravotníci tak našli dva silně opilé muže - otce a syna Kovaříkovy. "Vyšli jsme s kolegou ze sanitky ošetřit pacienta. Po naší otázce mě ten mladší, co údajného pacienta podpíral, napadl. Dostal jsem ránu do hlavy, probral jsem se pak až na zemi," popsal již dříve incident osmadvacetiletý Aleš Rubek, který tak utrpěl otřes mozku a řadu pohmožděnin.

Agresivita obžalovaného však pouze stoupla, protože se snažil zaútočit i na doktorku. Následně rozbil u jedné sanitky čelní sklo a u druhé utrhl výstražný maják. Škoda činila 10 tisíc korun, ovšem pro záchrannou službu to znamenalo významné omezení v provozu směny.

Omluvu nepřijal

Montér nábytku Kovařík i jeho rodina se dnes snažili pohled na celý incident poněkud zmírnit. Podle obžalovaného záchranáři odmítali jeho otce vyšetřit, "protože byl ožralý". "Dostal jsem vztek, že by mi tu otec mohl zemřít," odůvodňoval pak své emoce obžalovaný.

Ovšem i sestra obžalovaného, která byla incidentu přítomna, přiznala, že záchranáři se jejich otci snažili pomoci.

Rubek u soudu incident popsal klidně. Omluvu od Kovaříka ovšem nepřijal. "Něco takového by se nemělo stávat," podotkl.

Snaha o větší ochranu záchranářů

Kvůli podobným případům se někteří politici snaží zajistit záchranářům větší ochranu. Pokud by totiž zdravotník po napadení při poskytování pomoci zemřel, nebyla by jeho rodina zaopatřena, jak je tomu třeba u policistů či hasičů. Žádají pro útočníky přísnější tresty a pro záchranáře status veřejného činitele. Samotní zdravotníci se mezitím vybavili pepřovými spreji.

Záznam pražské záchranky

21:02 - Volá vyděšená manželka, že její muž vracející se z oslavy dobrovolných hasičů prodělal zástavu srdce. Řekl jí to syn, který přiběhl domů. Dispečerka se jí snaží přesvědčit, aby sebrala sílu a šla na ulici k manželovi a navedla přítomné k resuscitaci ještě před příjezdem lékaře.

21:12 - Manželka volá podruhé. Je už očividně klidnější a snaží se přesvědčit dispečerku, aby výjezd zrušila. Na místě totiž zjistila, že její muž i syn jsou pouze silně opilí. Dispečerka jí říká, že lékař už je na cestě a raději jejího muže tedy prohlédne.

21:18 - První posádka volá na dispečink o pomoc. "Rychle nám sem pošli policajty. Pán nás tady zbil," ozývá se.

21:18 - Dispečerka volá na Policii ČR

21:21 - Druhé volání záchranářů o pomoc. Je špatné spojení a je slyšet pouze nesrozumitelný křik.

21:22 - Třetí volání záchranářů o pomoc. "Zmlátili Aleše, kopou do něj. Fofrem policajty, zbili ho do krve," urguje z místa lékařka.

21:22 - Dispečerka volá na Městskou policii, aby vyslala hlídku.

Zdroj: Záchranná zdravotnická služba hl. m. Praha

Reklama

Související témata:

Související články

Opilý muž zaútočil na záchranku

Šestatřicetiletý opilý muž napadl v sobotu večer v Praze-Kolodějích posádky dvou sanitních vozů, které poničil. Jeden záchranář skončil s otřesem mozku...

Výběr článků

Načítám