Hlavní obsah

Dítě zemřelo pár hodin po porodu. Nemocnice dala od tragédie ruce pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Měl to být nejšťastnější den v jejich životě. Očekávali příchod vymodleného dítěte na svět, syn se ale narodil takřka bez známek života a po pár hodinách zemřel. Nemocnice tvrdí, že se její zdravotníci nedopustili žádné chyby, ale soud, na který se rodiče obrátili, věc viděl jinak. Podle verdiktu zdravotníci podcenili situaci.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Ilustrační foto

Článek

K tragické události došlo na začátku února 2021 v jablonecké nemocnici. Do místní porodnice dorazila žena s porodními bolestmi.

Po několika hodinách se jí akutním císařským řezem narodil syn, na záchranu jeho života už bylo pozdě. Dítě sice záchranáři převezli do ústecké nemocnice, jenže tam ve věku pouhých 9 hodin a 32 minut zemřel.

Dítě zemřelo při domácím porodu, matka a dula dostaly podmínku

Krimi

Rodiče pak nemocnici zažalovali, neboť znalecké posudky včetně stanoviska Ústavu pro péči o matku (ÚPMD) a dítě konstatovaly zásadní pochybení zdravotnického personálu.

Nemocnice chybu odmítla a vytasila se s vlastním posudkem, podle kterého naopak personál porodnice postupoval správně. Okresní soud v Jablonci nakonec v rozsudku, se kterým se mohly Novinky seznámit, konstatoval, že zdravotníci skutečně chybovali.

Monitor nikdo nekontroloval

Jádrem sporu se stalo několik hodin před porodem. Žena totiž vypověděla, že asi po sedmi hodinách pobytu v porodnici začala krvácet. Oznámila to porodní asistence, která ji napojila na CTG záznam, takzvaný monitor.

„Této sestře, když záznam posléze kontrolovala, sdělila svůj dojem, že se jí zdá ‚nějaký divný‘, že je ‚něco špatně‘. Sestřička ji uklidňovala, že je v pořádku,“ zrekapitulovala soudkyně Kateřina Kupková.

V tu chvíli měla sestra podle posudku UPMD zavolat lékařku, aby rodičku vyšetřila. Jenže to se nestalo. Správné bylo napojení monitoru, ovšem jeho záznam nikdo nekontroloval, vyhodnotila jej podle posudku mladá sloužící lékařka až hodinu a půl poté.

Stěžejní CTG záznam byl vyhodnocen opožděně a zásadně chybně
z rozsudku okresního soudu

„Zakrvácí-li se pacientka, musí ji zkontrolovat nejzkušenější lékař, ten rozhodne co dál,“ konstatovali znalci s tím, že zcela jasné indicie k okamžitému císařskému řezu nastaly nejpozději hodinu předtím, než k němu reálně došlo.

„Jestliže by byl porod v tento čas ukončen, syn žalobců by se narodil určitě živý a resuscitovatelný. Situace by byla úplně jiná,“ měli jasno znalci.

Soud vyslechl dvě porodní asistentky a dvě lékařky, které osudný den sloužily. Podle verdiktu asistentky házely vinu jedna na druhou, soud nepřesvědčila ani výpověď mladší lékařky, která praktikovala teprve 2,5 roku.

„Její výpověď působila až příliš sebevědomě a jistě, ovšem ne přesvědčivě,“ zhodnotila soudkyně. Zkušenější lékařka byla podle verdiktu k rodičce přivolána pozdě až ve chvíli, kdy i přes akutní císařský řez dítěti již nebylo pomoci.

Odvolání a další posudek

„Jestliže byl stěžejní CTG záznam vyhodnocen opožděně a zásadně chybně a matka zůstala po dobu, která se ukázala být bohužel kritická, bez odpovídající kontroly, ač to tak být nemuselo, nezbývá soudu než uzavřít, že příslušná směna zdravotnického personálu žalované nepostupovala při péči o žalobkyni na předpokládané odborné úrovni, dle pravidel vědy, s maximální péčí, obezřetně, pečlivě a s respektem k vlastním schopnostem,“ konstatoval soud.

Rodiče se žalobou domáhali celkem 10 milionů korun, soud ale o odškodném nerozhodl, neboť se nemocnice odvolala. Krajský soud v Liberci pak nařídil nový posudek, který mají zpracovat lékaři z Fakultní nemocnice Bulovka.

Za smrt dítěte při domácím porodu dostali rodiče podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám