Hlavní obsah

Dealer napadl důchodce, který nechtěl jeho zboží, dostal za to podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dvaatřiceti měsíci vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky potrestal ve čtvrtek plzeňský soud Davida Svobodu, který v lednu 2010 napadl na reklamní akci invalidního důchodce Josefa Koubka a způsobil mu těžkou újmu na zdraví.

Foto: Patrik Biskup, Právo

David Svoboda při vstupu do soudní síně

Článek

Čtyřiašedesátiletý penzista se stal tečem útoku poté, co požadoval na Svobodovi, jako zástupci liberecké společnosti Eurobak, zrušení kupní smlouvy na předváděný vysavač, kterou na akci podepsal ale vzápětí si koupi, která se mu zdála původně výhodná, rozmyslel.

Svoboda mu podle soudu nejprve pohrozil pěstí a pak do něho strčil tak, že upadl na zem a v důsledku toho si vážně poranil rameno s následky, které má dodnes.

Koupi mu rozmluvila dcera

„Soud má za prokázané, že se obžalovaný tohoto jednání dopustil. Sice popírá, že by do poškozeného strčil, ale jeho výpověď je vyvrácena dalšími důkazy,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Bohdana Kučerová.

Svobodovi hrozilo až osm let vězení. „S ohledem na to, že jeho jednání nebylo nijak zvlášť brutální a agresivní, a také vzhledem k jeho dosavadnímu životu, jsem dospěla k závěru, že postačí uložení podmíněného trestu,“ uvedla dále soudkyně.

Svalil jsem se na zem a celý se rozklepal. Srdce mi bušilo jako zvon.
napadený senior

Předváděcí akce probíhala v plzeňském Domě kultury. Koubek podepsal smlouvu na koupi vysavače za bezmála třicet tisíc korun s tím, že prodejce mu tvrdil, že jeho původní cena je 123 tisíc korun. Důchodce si to ale vzápětí po telefonické konzultaci s dcerou rozmyslel a po Svobodovi chtěl smlouvu stornovat.

„On o tom ale nechtěl ani slyšet. Říkal, že pokud od smlouvy odstoupím, musím zaplatit stornopoplatek ve výši dvacet procent z původní ceny vysavače,“ uvedl před soudem Koubek.

Invalidnímu důchodci naštípl kloub nesmlouvavý prodejceVideo: Patrik Biskup, Právo

Ten Svobodovi pohrozil, že půjde zpátky do sálu a všem řekne, co jsou zač. Na to se Svoboda postavil před dveře do sálu, zaťal pěst a do Koubka strčil. “Něco takového jsem vůbec nečekal. Svalil jsem se na zem a celý se rozklepal. Srdce mi bušilo jako zvon a nemohl jsem se ani pořádně hýbat. Křičel jsem, ať někdo zavolá policii,“ popisoval důchodce dramatické chvilky.

Následky útoku jsou pro Josefa Koubka fatální. „Pádem mi praskla rotátorová manžeta pravého ramenního kloubu. Musel jsem na operaci a dodneška ruku pořádně nezvednu. Neutřu si ani zadek. Když k tomu přidám trvalou špatnou pohyblivost, jsem vlastně plně závislý na druhých,“ uzavřel důchodce.

Rozsudek není pravomocný, žalobce i obhájce si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám