Hlavní obsah

Dánský Interpol pomáhá vypátrat bydliště Škrlové

Právo, Novinky, jt, tr
PRAHA

Dvaatřicetiletá Barbora Škrlová se v pátek nedostavila do Brna k výslechu. Už několik měsíců se zdržuje v Dánsku a její advokát předem avizoval, že k výslechu nepřijede. Škrlová je v zemi u příbuzných. Její adresu nyní zjišťuje dánský Interpol. Bez ní totiž nemohou úřady zařídit, aby byla vyslechnuta v Dánsku.

Článek

Právu to potvrdil náměstek policejního prezidenta Jiří Houba. Interpol pomáhá s hledáním bydliště už nějaký čas. Na Škrlovou není vydaný zatykač v ČR ani mezinárodní, protože nebyla obviněna z žádného trestného činu.

Advokát Škrlové Zdeněk Hrouzek řekl, že Škrlová se spolupráci s policií nevyhýbá, nechce jen přijet do Česka.

Žena se vydávala za třináctiletou Annu. Údajně proto, že se v kůži dítěte cítí lépe a také okolí ji tak lépe přijímá.

Policie ji chce vyslechnout v souvislosti s týráním osmiletého Ondřeje, s nímž nějaký čas žila ve společné domácnosti. Úřady se také budou zajímat o možné podvody při vzniku identity třináctileté Anny.

"Dokud nebude Škrlová trestně stíhána, nemůže být hledána prostřednictvím Interpolu. V zahraničí je zcela legálně," řekl Hrouzek, který také zopakoval nabídku na výslech prostřednictvím videokonference. To však policie odmítá.

Nesmyslné pátrání

Škrlová pracovala v brněnském centru Paprsek. Má vysokoškolské vzdělání. Přesto se podle svých slov cítí jako dítě, ráda si hraje a vyjadřuje se jako dítě.

Policisté po ní několik týdnů neúspěšně pátrali poté, co utekla z brněnského centra pro děti Klokánek. Postupem času vyšlo najevo, že pátrají po osobě, která neexistuje.  Ministerstvo vnitra nevylučuje, že bude po Škrlové požadovat náhradu za výdaje na pátrání.

To, že Škrlové není třináct let, věděla zřejmě jen Kateřina Mauerová, která se snažila získat pro ni identitu malého děvčete a zařídit, aby byla předána do péče své sestry Kláry. Obě ženy jsou nyní ve vazbě kvůli týrání Klářina syna Ondřeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám