Hlavní obsah

Člen vedení budějovické firmy poslal podvodníkovi přes milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Stačil jediný e-mail a firma z Českých Budějovic přišla o 1,2 milionu korun poté, co místopředseda představenstva poslal peníze na zahraniční bankovní účet podle pokynů v e-mailu od předsedy. Zprávu ale ve skutečnosti poslal zatím neznámý podvodník, který si přitom ani nedal moc záležet na podobě adresy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případu v pátek informovala mluvčí policie Štěpánka Schwarzová. Na kriminalisty zaměřené na hospodářskou trestnou činnost se podle ní obrátil místopředseda představenstva jedné společnosti, který naletěl podvodníkovi.

Muž měl na pokyn předsedy představenstva firmy poslat zhruba 1,2 milionu korun v eurech na zahraniční bankovní účet, přičemž pokyn k platbě obdržel e-mailem.

„V tomto případě však podvodník nevytvořil kopii existující e-mailové adresy nadřízeného, ale e-mail s pokynem k platbě odeslal z podezřelé e-mailové adresy. Podřízený přesto žádosti vyhověl a peníze odeslal. Způsobil tak škodu v přepočtu za bezmála 1,2 milionu korun,“ dodala mluvčí.

Falešné faktury zaplavují před Vánocemi e-mailové schránky

Bezpečnost

Kriminalisté případ vyšetřují jako podvod, za který hrozí až osmileté vězení. Podobných podvodů v posledních letech přibývá a předchází jim obvykle nabourání se do firemní e-mailové komunikace.

Policisté zaměstnancům radí, aby byli především obezřetní při kontrole adresy odesílatele, mnohdy bývá neobvyklý také samotný styl, kterým je zpráva napsaná, kdy pachatel používá „zvláštní češtinu“.

Podezření by měly vzbudit také požadavky jako převod přes banku, kterou firma běžně nepoužívá. 

„Pokud by měl zaměstnanec jakékoliv pochybnosti, je nejjednodušší způsob, jak si ověřit pravost e-mailu, zvolit jiný druh komunikace a svého nadřízeného přímo kontaktovat, například telefonicky, a ověřit si zadaný úkol,“ dodala mluvčí.

Stačil e-mail o fiktivním auditu a podvodník vysál z přerovské firmy 1,5 milionu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám