Hlavní obsah

Chtěla dluh zaplatit pervitinem, vysvětlovali mladíci šlapání po dívce

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trojlístek mladíků Jakub Boho (21), Petr Goral (20) a Lukáš Molk (22) stanul ve čtvrtek před Obvodním soudem pro Prahu 7, kde čelí obžalobě z loupeže. Té předcházelo brutální napadení šestnáctileté dívky, od které podle žalobce kupovali pervitin. Během útoku Boho mimo jiné ležící dívce dupnul na hlavu. Obžalovaní se hájí tím, že pouze chtěli zpět své peníze.

Obžalovaní u soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

K brutálnímu napadení došlo letos v květnu přímo před policejním prezidiem. Před budovu dorazila sedmičlenná skupinka, kterou tvořilo pět mladíků a dvě dívky. Nejprve se usadili před vchodem a povídali si, během chvilky se ale situace vyhrotila.

Podle obžaloby si mladíci kupovali od dívky pervitin. Ten ale údajně neodpovídal Bohově představě o kvalitě nebo množství. Chvíli se s mladičkou dealerkou dohadoval, nakonec ji ale stáhl za vlasy ze zídky, na které seděla, s Goralem ji prohledávali a vzali jí peníze (podle obžaloby padesát korun). Boho dívce během toho dupl na hlavu.

Po asi patnácti vteřinách mladíci zahlédli policisty, jak k nim běží a dali se na útěk. Ten se jim sice podařil, po čtrnácti dnech se nicméně sami přihlásili na policii.

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální napadení dívky v PrazeVideo: Policie ČR

Obžaloba viní oba násilníky z loupeže, Molka pak z napomáhání k ní, za což jim hrozí až desetileté vězení.

Útok přiznali

Žádný z obžalovaných před soudem útok na dívku nepopřel, popírají ale, že by se napadenou snažili okrást. Goral tvrdil, že jen chtěl zpět svých tři sta korun, které dívce dal za pervitin. „Fakticky mě podělala. Chtěl jsem po ní pervitin, ale dala mi něco jiného, asi jedlou sodu. Mrzí mě to,“ uvedl Goral.

Ještě jinou verzi nabídl soudu Boho. Ten den prý se svým spolubydlícím a spoluobžalovaným Molkem něco vypili a kouřili také marihuanu. Před Palladiem na náměstí Republiky potkali Gorala s později napadenou dívkou.

Ta prý měla nějaké finanční potíže, tak jí Boho půjčil osmnáct set s tím, že mu je do hodiny vrátí. Domluvili si schůzku na Strossmayerově náměstí, odkud se přesunuli k policejnímu prezidiu. Tam Bohovi dívka údajně řekla, že peníze nemá, ale že má pervitin. Ten prý ale Boho odmítl.

„Důvodem napadení nebyly peníze, ale chování poškozené. Říkala, že jsem blbeček, že tady mám pervitin a ať si ho jdu někam prodat,“ prohlásil Boho. To ale nechtěl a proto dívku napadl.

„Bouchnul jsem, omlouvám se. Pamatuju si, že jsem jí shodil z té zídky, pak si ale nic moc nepamatuju,“ pokračoval dále obžalovaný s odkazem na předchozí popíjení a kouření marihuany. Soud mu tedy záznam z kamer přehrál. „Chtěl bych se omluvit, teď když to vidím. Co k tomu dodat? Omlouvám se,“ kál se Boho.

Víceméně totožně vypovídal i poslední z obžalovaných Molk. O zapůjčení peněz, snaze dívky splatit dluh pervitinem i o jejích invektivách vůči Bohovi. Ze záznamu je patrné, že Molk dívku přidržel za nohu, obžalovaný to vysvětlil tak, že se pouze snažil dostat zpod dívky tašku, ve které měl klíče od bytu, a nechtěl, aby ho kopla.

„Lituju toho, co se stalo. Chtěl jsem vypadnout tam odsud a vzít si svou tašku,“ řekl Molk.

Podle svědků chtěli pervitin

Přímí svědci incidentu, kteří od dívky také koupili metamfetaminový prášek a kteří z místa odešli už na začátku útoku, ale vypověděli poněkud něco jiného. Podle nich Boho s Goralem už na Strossmayerovo náměstí, respektive před policejní prezidium šli se záměrem koupit od dívky pervitin.

„Oni říkali, že si taky řešej, že už jí dali peníze. Nelíbilo se jim množství. Ona jim nechtěla ten zbytek dát,“ uvedla svědkyně. Další svědek prý zase zaslechl, jak se baví o tom, že mladičkou dealerku okradou.

Soudce Roman Podlešák po výpovědích obžalovaných i svědků jednání odročil na konec listopadu, mimo jiné i proto, aby počkal, až rozsudek nad Molkem, který se loni v listopadu vloupal do restaurace, kde ukradl 78 tisíc, nabyde právní moci. Od něj se pak bude odvíjet rozhodování o výši případného trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám