Hlavní obsah

Chtěl jsem mu dát jen výchovnou lekci, tvrdí muž, po jehož útoku zemřel spolubydlící

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Před Krajským soudem v Olomouci stanul ve čtvrtek pětatřicetiletý Daniel Kolín. Loni v květnu po hádce kvůli hokeji zbil na ubytovně v Šumperku svého spolubydlícího, který pak zemřel po operaci v nemocnici.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalovaný Daniel Kolín u Krajského soudu v Olomouci.

Článek

„Chtěl jsem mu dát jen výchovnou lekci,“ tvrdí o dvou úderech pěstí obžalovaný. Vinu za smrt spolubydlícího nese podle něj nemocnice, když ho údajně lékaři pozdě operovali.

Incident se odehrál loni 12. května. Kolín, který je nezaměstnaný, se dostal do slovního konfliktu se svým spolubydlícím a dalším mužem, který byl na pokoji na návštěvě a popíjel tam spolu s poškozeným alkohol. „Já jsem na alkoholiky alergický, sám jsem abstinent, navíc epileptik,“ zdůraznil Kolín.

Muži se hádali při sledování zápasu mistrovství světa v hokeji mezi českým mužstvem a Kanadou. Spor byl o to, zda Češi, kteří prohrávali, náskok Kanady ještě doženou. „Poškozený zasáhl do naší potyčky a vystartoval po mně. Slovně po mně vyjel. Neudržel jsem se,“ vypověděl před soudem Kolín. Vlastní fyzický útok nastal podle obžaloby bezprostředně poté, co jej spolubydlící napomenul, aby „přestal mluvit a zavřel dveře“.

Když jsem se dozvěděl, že zemřel, měl jsem z toho nepříjemný šok.
obžalovaný

„Byl to nevrlý, nepříjemný člověk, nikdo ho na ubytovně neměl rád,“ zdůraznil na adresu spolubydlícího obžalovaný. Potvrdil, že ho udeřil pěstí do hlavy a břicha.

„Netvrdím, že jsem jej neudeřil, ale neměl jsem v úmyslu ho usmrtit, jen jsem chtěl, aby zavřel ústa. Já mu chtěl dát něco ve stylu výchovného pohlavku, ale on si kryl ústa, a aby je dal pryč, tak jsem mu dal pěstí na žebra,“ uvedl Kolín.

Léčbu prý podcenila nemocnice 

Poškozený utrpěl po útoku řadu zranění, mj. natržení sleziny a krvácení do dutiny břišní. „Teklo mu trochu krve z úst. Šel se do koupelny umýt a zavolal si sám sanitku. Šel po svých, nevypadal na umření. Myslím, že to podcenila ta nemocnice. Nechali si ho tam několik hodin, a operovali jej až nad ránem. Mě ráno odvezla policie na výslech. Když jsem se dozvěděl, že zemřel, měl jsem z toho nepříjemný šok,“ poznamenal Kolín.

Svědek incidentu naopak tvrdil, že jej napadený požádal, aby mu zavolal záchranku, přičemž prohlašoval, že je mu hrozně zle, a začal kolabovat.

Muž zemřel po operačním zákroku v důsledku náhlého selhání srdečních tepen, jejichž kornatěním trpěl. Podle obžaloby měla jeho smrt příčinnou souvislost s poraněním sleziny, když zprostředkujícím faktorem úmrtí byla zmíněná choroba poškozeného.

Podle svědků byl napadený muž velmi slabý a hubený, možná až podvyživený. Kolín tvrdil, že o jeho zdravotních problémech nevěděl. „Myslíte, že jste udělal něco špatně?“ zeptal se ho soudce. „To, že jsem se dotkl slabé osoby. Každý jiný by to rychle rozchodil,“ uvedl ke svému útoku Kolín. Obžalován je z těžkého ublížení na zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám