Hlavní obsah

Chovatel z Rokycanska nechal slepice bez vody a krmení, stovky jich uhynuly

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Policisté vyšetřují hromadný úhyn slepic a křepelek na soukromé farmě v Týčku na Rokycansku. Mají podezření, že chovatel nechal stovky zvířat několik dní bez vody a krmení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z přečinu týrání zvířat,“ řekla Právu policistka Hana Kroftová. Podle ní zatím nikdo obviněn nebyl.

„Od soboty byla zvířata bez krmení a částečně bez vody, policisté na místě nechali objekt násilím otevřít. Asi sto slepic a několik desítek křepelek už bylo uhynulých, většina jich byla vyklofána zbylými hladovými jedinci,“ potvrdil Právu šéf Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý.

Spor se zaměstnancem

Veterinární inspektor na místě provedl šetření, odebral vzorky uhynulé drůbeže za účelem pitvy a vyloučení nákazy. „Pokud pitva potvrdí, že zvířata uhynula hladem, podáme trestní oznámení pro podezření naplnění skutkové podstaty trestného činu týrání zvířat nebo zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ dodal Bílý.

Podle starosty obce Zdeňka Hrušky přišlo na radnici anonymní oznámení. „Tak jsme povolali příslušné orgány,“ sdělil starosta. Doplnil, že nepříjemná situace vznikla zřejmě kvůli sporu majitele chovu se zaměstnancem, který mu zvířata krmil.

„Ten v sobotu odevzdal klíče od farmy s tím, že už na tu práci nemá čas,“ dodal starosta. Podle jiného zdroje mu chovatel dlužil peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám