Hlavní obsah

Celníci zabavili na Znojemsku zboží za desítky miliónů

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Hodnota zabaveného zboží, které skončilo v rukou celníků při zátahu proti trhovcům na Znojemsku, výrazně překročí prvotní odhady. Už ve středu celníci tipovali, že zajistili zboží asi za sto miliónů korun. Dnes odhady posunuli nad tuto hranici.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

"Kolik to přesně bude, si netroufám říct. Teprve dnes ráno v půl páté skončil odvoz zabavených věcí z kontrol stánků. Akce ale ještě zdaleka neskončila. Teď celníci otevírají všechny zjištěné příruční sklady, kontejnery a další skrýše trhovců," řekl mluvčí jihomoravských celníků Jaroslav Moravec.

Celková inventura výsledků razie bude k dispozici až počátkem následujícího týdne.

Trhovcům konkurují free shopy

V jednom ze skladů v kontejneru na zasahující jednotku čekalo překvapení. Asi třetinu obsahu tvořila elektronika a především různé datové nosiče. Teprve vyčíslení hodnoty zajištěných CD disků, videokazet a dalšího zboží napoví, jak výrazně se cena zabaveného zboží zvýší.

Podle očekávání celníků se podařilo zajistit jen málo cigaret a alkoholu. "Říkáme tomu, že jsme našli jen stopové záležitosti. Tento artikl na trase ze Znojma na hraniční přechod Hatě nejde na odbyt," řekl Moravec. Vietnamcům totiž konkurují free shopy, nabízející stejné zboží ke koupi bez daně v pásmu mezi celnicemi.

Kontroly skončí v pátek

Zásah celníků na tržnicích mezi Znojmem a státní hranicí začal již ve středu po desáté hodině. Účastní se jej celkem 160 celníků a asi desítka policistů. Kontroly zřejmě skončí až v pátek. Po prohlídce několika stovek stánků jsou na řadě různé úkryty, sloužící jako sklady. Zboží bude po přezkoumání buď vráceno, nebo jako nelegální padělky známých značek určeno k likvidaci.

Anketa

Pomáhají kontroly tržnic v potlačení prodeje padělaného zboží?
ano
66,1 %
ne
33,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Trhovci se před celníky zachraňovali útěkem

Zřejmě několik dní potrvá kontrola stánkového prodeje, kterou ve středu dopoledne zahájili celníci na tržnicích podél silnice ze Znojma až po státní hranici...

Výběr článků

Načítám