Hlavní obsah

Celníci našli u Číňana v nočním vlaku v Praze deset kilogramů jantaru

Novinky, ok, jap
Praha

Téměř deset kilogramů jantaru našli v úterý celníci na pražském hlavním nádraží u cestujícího nočního vlaku. Muž byl zadržen a hrozí mu pokuta. K jantaru totiž neměl žádné doklady a nebyl schopen vysvětlit jeho původ.

BEZ KOMENTÁŘE: Nalezený jantarVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Muž přijel z Varšavy do Prahy nočním vlakem. Na hlavním nádraží u něj celníci udělali prohlídku a v jeho kufru našli téměř deset kilogramů jantaru.

Foto: Novinky

Jantar nalezený u cizince.

„Neměl k tomu žádný průvodní doklad a nebyl schopen říci, kde ho vzal. Navíc bylo zjištěno, že tento muž nepřevážel jantar poprvé,“ řekla Novinkám mluvčí celní správy Ivana Kurková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Muž, u kterého celníci našli jantar.

Podle ní měl muž u sebe dodejky České pošty, kde bylo uvedeno, že jantar měl poslat obratem do Číny. Cenu bude posuzovat soudní znalec, odhadem je to asi milión korun.

Foto: Celní správa

Kufr, ve kterém měl cizinec zásilku.

Z trestného činu muž ale podezřelý není. „Je to drahý kámen, který měl bez dokladů o nabytí. Jantar bude zabaven a s cizincem bude zahájeno správní řízení, kde mu hrozí pokuta. Záleží na tom, co mu bude prokázáno,“ konstatovala Kurková.

Foto: Celní správa

Kufr, ve kterém měl cizinec zásilku.

Jantar je zkamenělá pryskyřice s oblibou využívaná ve šperkařství. V Evropě se vyskytuje především na pobřeží Baltského moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám