Hlavní obsah

Bývalý voják IFOR popírá podíl na nájemné vraždě

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zcela chladně, jako postava z akčních filmů, působil ve čtvrtek před senátem Krajského soudu v Brně 27letý Roman Štelc, který čelí obžalobě z účast na nájemné vraždě. K té došlo v červnu 1999 v Dubnici nad Váhom na Slovensku, kde měl Štecl s dalšími dvěmi Slováky zabít podnikatele a vážně zranit jeho bodyguarda.

Foto: Václav Vlasák

Na začátku sportovního klání čekala malé borce pořádná rozcvička.

Článek

"Obžalovaný čekal před domem na Jozefa K., na kterého začal střílet z izraelského samopalu opatřeného tlumičem a zasáhl ho devíti ranami. Postřelený podnikatel svému zranění podlehl. Příslušník jeho ochranky utrpěl těžké zranění a ocitl se v bezprostředním ohrožení života. Navíc obžalovaný v bytě své známé ve Zlíně ukrýval pistoli Taurus s vypilovaným evidenčním číslem," uvedl v obžalobě státní zástupce Jaroslav Kubeša.

Podle obžaloby měl Roman Štelc, který v minulosti pracoval jako soukromý detektiv, jako člen justiční stráže a také jako voják z povolání v misi IFOR v Bosně a Hercegovině, za vraždu slíbenou odměnu půl miliónu korun. Peníze však nikdy nedostal.

Štelc měl vraždu spáchat s dalšími dvěmi Slováky, kteří byli již odsouzeni na Slovensku. Štelc však popírá, že by se útoku dopustil a uvedl, že v Dubnici nad Váhom nikdy nebyl, protože v době vzraždy pracoval jako bodyguard pro jednoho bratislavského podnikatele.

Štelc tvrdí, že nic neví

"Poškozeného vůbec neznám a nikdy jsem na Slovensku neměl v ruce zbraň. Vraždu nějakého podnikatele se mě asi snaží přišít členové slovenského podsvětí, kteří si možná na střelnici, kam jsem často chodil, opatřili moje pachové stopy a otisky prstů," tvrdil soudcům Štelc.

Podle obžaloby však někteří svědkové viděli na místě činu zrovna obžalovaného, jak střílí ze samopalu. Ti také uvedli, kam Štelc samopal odhodil a policie ho na označeném místě také skutečně našla. Na samopalu se navíc podařilo zajistit otisky prstů patřící právě Romanu Štelcovi. Ten si po činu, po kterém se podle svědků snažil rychle zmizet, nevšiml, že některé střely lehce zranily muže, jež v parku v Dubnici cvičil a malé dítě, které zasáhla odražená střela.

"Otisky mých prstů na zbrani mohu vysvětlit tak, že před tím na střelnici bylo pár chlapů, kteří po mně chtěli, abych jim ukázal, jak se ze samopalu střílí. Já jsem jim to ukázal a řekl jsem jim, že je to nelegální. Mohli to být právě vrazi ze slovenského podsvětí, kteří to na ně mohli nachystat, i když nevím proč," doplnil Štelc.

Soud váhá

Soudci jsou nyní ve složité pozici. Proti Štelcovi mají jen nepřímé důkazy, chování obžalovaného navíc skutečně vyvolává dojem, že se stal obětí komplotu.

Určitý počet svědků, kteří střelbu viděli, se bojí mluvit a další si prý na nic nepamatují.

Pokud soudci Štelcovi vraždu nedokáží, mohou ho potrestat jen za nelegální držení pistole Taurus, ke které se přiznal.

Související témata:

Výběr článků

Načítám