Hlavní obsah

Bývalý starosta vyslechl za zpronevěru pět let

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na pět roků do věznice s ostrahou poslal v pátek Okresní soud v Olomouci bývalého starostu obce Štěpánov na Olomoucku Milana Lipského (ODS), který byl uznán vinným ze zpronevěry, zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku.

Foto: Milan Haluška
Článek

Pobyt za mřížemi byl exstarostovi, který se hned po vynesení rozsudku odvolal ke krajskému soudu, ještě zpřísněn půlmiliónovým peněžitým trestem. Pokud peníze nezaplatí, měl by strávit ve vězení ještě další rok navíc.

Poškozené obci musí Lipský podle rozsudku zaplatit více než 26 miliónů korun i s desetiprocentním úrokem. Vesnice byla při vymáhání škody odkázána na občanskoprávní řízení. Státní zástupce i právník zastupující Štěpánov si ponechali lhůtu pro možné odvolání.

Peníze rozpůjčoval z fondu na kanalizaci

Zneužití pravomoci veřejného činitele se Lipský podle soudu dopustil tím, že jako starosta v druhé polovině devadesátých let rozpůjčoval soukromým firmám peníze z bankovního úvěru, který vesnice získala na výstavbu kanalizace.

Půjčky přitom poskytl bez vědomí obecního zastupitelstva. Přes 21 miliónů korun získala zkrachovalá firma Aura Ingstav Kojetín, která peníze až na 2,4 miliónu korun nevrátila. Ani tuto splátku Lipský nevrátil do obecní pokladny, ale použil na zaplacení dluhu tamní tělovýchovné jednoty. Dopustil se tím zpronevěry.

Jako úplatek považoval soud půlmiliónovou bezúročnou půjčku, kterou někdejší starosta obdržel od jiné stavební firmy. Ta pak ve Štěpánově získala obecní zakázku.

Půjčoval na dobré slovo

"Hlavní pohnutkou jeho jednání nebylo poškodit obec, ale úmysl směřoval k tomu opatřit jinému neoprávněný prospěch, čímž způsobil na majetku obce Štěpánov značnou škodu. Již v době půjček musel obžalovaný vědět, že se peníze zpět obci nevrátí. Byl to až hazard, že velké částky poskytoval bez podpisů, smluv a v podstatě na dobré slovo. S ohledem na vysokou společenskou nebezpečnost považuji trest za dostatečný," odůvodnila verdikt předsedkyně senátu Lenka Konrádová.

Reklama

Výběr článků

Načítám