Hlavní obsah

Bývalý šéf NBÚ a Čepra Kadlec už je na svobodě

PRAHA

Mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová v úterý potvrdila, že policie propustila bývalého šéfa Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a státní firmy Čepro Tomáše Kadlece. Ten je obviněn z přípravy podvodu a zločinného spolčení. Policie Kadlece a další čtyři lidi zatkla v pondělí.

Článek

Kadlec byl propuštěn po šestihodinovém výslechu. Obvinění stále trvá, vyšetřující policejní komisař Tibor Levai ale návrh na uvalení vazby nepodal. "Výslech byl velmi korektní a věcný," řekl Právu Kadlecův druhý advokát Radek Ondruš. Kadlec se ještě v úterý vrátí na chalupu v pohraničí, kde ho v pondělí policie zadržela.

Stejnému obvinění jako Kadlec čelí také jeho bývalý náměstek Alexander Houška, dva jednatelé soukromé společnosti Loricus a podnikatel Radovan Krejčíř. Polciie v průběhu dne propustila i Houšku, další dva obviněné dál vyslýchala.

Proti Krejčířovi je řízení vedeno jako proti uprchlému. Obvinění se podle policie pokusili připravit Čepro o čtyři miliardy korun.

Milióny dolarů pokuty

Podle mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanky Kosinové uzavřela firma Loricus v roce 2003 a 2004 s Čeprem nevýhodné smlouvy na dodání obrovského množství pohonných hmot. Součástí smouvy byly pokuty ve výši pět miliónů dolarů měsíčně za to, že Čepro suroviny neodebere.

Podle policie ale se to, že se smlouva plnit nebude, předpokládalo už při jejím uzavírání. "Neplnění smlouvy obvinění přímo předpokládali, neboť hlavní organizátor žijící mimo republiku určil takový objem pohonných látek, aby byl systém Čepra zahlcen a firma nemohla slíbené množství odebírat. Následně by státní firma musela platit penále," řekla Kosinová.

Kadlec obvinění odmítá

Kadlec tvrdí, že se s Krejčířem nikdy nesešel. "Nejsem si vědom, že bych kdy jednal s někým z Krejčířových lidí. Smlouvu se společností Loricus jsem jako šéf Čepra osobně zrušil," řekl Právu Kadlec. Proč smlouvu na dodávky uzavřel, zdůvodnil výhodností nabídky. Zdůraznil, že odbyt miliónu tun hmot byl rozložen na tři roky a ročně představoval asi šestinu až pětinu objemu Čepra.

"Zrušil jsem více smluv v době, kdy Čepru hrozila exekuce a Čepro nemělo peníze. Zrušení smlouvy s Loricusem nebylo jediné rozhodnutí tohoto typu," doplnil Kadlec. Souvislostem smlouvy s Loricusem, vraždou podnikatele Mrázka a operací Pokr, která vraždu vyšetřuje nerozumí a nechápe je.

Reklama

Související témata:

Související články

Z podvodu na Čepro nebyl nikdo obviněn

Vyšetřování pokusu o dvacetimiliardový podvod na státní podnik Čepro (České produktovody a ropovody) nemá žádného obviněného. Detektivové Útvaru pro odhalování...

Policie obvinila bývalého šéfa NBÚ Kadlece

Policisté v pondělí zadrželi a poté obvinili bývalého šéfa Národního bezpečnostního úřadu Tomáše Kadlece z přípravy podvodu a zločinného spolčení. Zatčení...

Výběr článků

Načítám