Hlavní obsah

Bývalý pražský radní i mecenáš umění odmítli vinu v kauze Nemocnice Na Františku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další z větví kauzy nemocničních zakázek, která se týká údajného ovlivňování zakázek na stravování v pražské Nemocnici Na Františku, se v úterý začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Čtveřice obžalovaných, včetně bývalého místostarosty Prahy 1 Daniela Hodka (ČSSD) nebo česko-maltského podnikatele a mecenáše umění Miroslava Lekeše, obžalobu odmítla s tím, že jsou nevinní.

Foto: Novinky

Nemocnice Na Františku

Článek

Podle obžaloby lékař Martin Stříteský coby Hodkův poradce požadoval před šesti lety spolu s dříve odsouzeným lobbistou Tomášem Horáčkem úplatek za zajištění zakázky na stravovací služby v Nemocnici Na Františku v Praze 1. 

Konkrétně mělo jít o zakázku v hodnotě 33 milionů korun, za jejíž „přihrání“ podle žalobce Zdeňka Matuly požadovali 4,5 milionu korun, údajně pro radního Hodka. Tendr byl nakonec dvakrát zrušen, takže k žádné škodě nedošlo.

„Dnes vypovídat nebudu, neboť chci nejdříve, aby vypovídal pan Horáček,“ uvedl před soudem Hodek, obžalovaný z pokusu o přijetí úplatku. „Vinu rozhodně prohlásit nechci, žádnou vinu necítím, nic jsem nespáchal,“ dodal.

Horáček se do svých machinací snažil zatáhnout i místostarostu Prahy 1

Domácí

„Cítím se nevinen, nemám zájem o dohodu o vině a trestu a třetí věcí je, že se necítím vinen ze spáchání toho činu,“ prohlásil Stříteský, který je obžalován z pokusu o korupci a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

„Nespáchal jsem činnost, která je mi zde obžalobou předkládána. Mé jméno a činnost je účelově znevážena právě panem Horáčkem,“ dodal s tím, že se podílel za svůj život na spoustě projektů ve zdravotnictví a nikdy podle něj tato činnost nebyla kriminalizována.

„Necítím se vinen ve smyslu obžaloby a zároveň bych využil svého práva nevypovídat,“ přidal se Robert Zelenák, někdejší ředitel Nemocnice Na Františku, rovněž obžalovaný z pokusu o zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

Zelenák se Stříteským také uvedli, že budou vypovídat až po Horáčkově výpovědi.

Podle Lekeše jde o Horáčkovu pomstu

Čtvrtým obžalovaným je podnikatel a mecenáš umění Miroslav Lekeš, který je obžalován také z pokusu o korupci, do kauzy se dostal přes svou bývalou firmu spravující nápojové automaty.

Lekeš rovněž jakoukoliv vinu odmítl, podle něj je jeho obvinění Horáčkovou pomstou.

Kauzu odstartovala razie v Nemocnici na Bulovce a Na Františku v létě 2018. Při ní policie zadržela podnikatele Tomáše Horáčka, který před dvěma lety uzavřel dohodu o vině a trestu, kterým pro něj byla půlroční podmínka, pokuta pět milionů korun a sedmiletý zákaz činnosti v obchodních společnostech.

Letos v únoru uzavřela společnost Delirest Services (dříve známá jako Eurest) se státním zástupcem dohodu o vině a trestu za pokus o ovlivnění zakázky. Trestem jí byla povinnost zaplatit 20 milionů korun.

V kauze Nemocnice Na Františku byla obžalovaná i společnost Veřejné zakázky, s. r. o. a její projektová manažerka Jitka Ulrychová. Obě obžalované se rovněž dohodly se státním zástupcem, jejich dohodu soud musí ještě schválit.

Bývalý radní Hodek u Obvodního soudu pro Prahu 1 nestojí poprvé. Byl jedním z 28 obžalovaných v kauze prodeje městských bytů, ve které figuroval například i bývalý starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) nebo současný radní Richard Bureš (ODS). Soud všechny letos v září nepravomocně osvobodil.

Policisté zasáhli v pražských nemocnicích, za korupci obvinili pět lidí a firmu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám