Hlavní obsah

Bývalý policista a fanoušek bojových umění napadl seniorku. Dostal pět let

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Pět let by měl strávit ve vězení Viktor Ressek (53) ze Svitavska. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Hradci Králové, když ho uznal vinným, že napadl a zranil 63letou matku své družky. Stejný soud přitom obžalovaného předloni zprostil vinny, vrchní soud však vrátil případ k novému projednání.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Viktor Ressek byl zpočátku souzen vazebně.

Článek

Ani tento verdikt však není pravomocný, neboť obžalovaný se proti němu ihned odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na podání odvolání.

K napadení tehdy jednašedesátileté ženy došlo v únoru 2014. „Obžalovaný po hádce a pod vlivem alkoholických nápojů úmyslně nejméně třikrát udeřil pěstí do temene hlavy poškozenou, která byla v důsledku útoku o tři dny později nalezena v bezvědomí v ložnici domu,“ stojí ve spise.

Zezadu do hlavy je nejhorší místo na celém těle. To je nečestné a nesportovní
odsouzený

Podle znalců došlo k bezprostřednímu ohrožení života poškozené. Kdyby se nedostala do péče lékařů, nepřežila by. I přesto v průběhu vyšetřování několikrát měnila výpověď, naposledy ve prospěch obžalovaného. Zranění si prý způsobila sama.

Prý se zranila sama

„Já jsem spala, pak se vzbudila a šla na záchod. Mám skříňku za hlavou,“ vysvětlovala důchodkyně, jak se údajně sama zranila. A zatímco v přípravném řízení policii tvrdila, že zeť je rapl a agresivní, u soudu ho bránila s tím, že má nervy. Prý ji neudeřil ani neodstrčil.

To, že by se zranila sama, ale jako nemožné vyvrátil soudní znalec s tím, že poškození mozku bylo vedeno shora, tedy že úder směřoval do temene hlavy. Rozpory a zmatek v její výpovědi tak zřejmě souvisí s tím, že žije v domácnosti své dcery, Ressekovy družky, a je na ní v podstatě závislá.

Bývalý policista

„S poškozenou jsem žil 12 let ve společné domácnosti a nikdy ji neuhodil, nikdy nebyl problém,“ tvrdil obžalovaný v průběhu hlavního líčení a zásadně odmítl obžalobu. „To se nestalo, já to nespáchal. Žaloba staví na mé trestní minulosti. To jediné má, jinak vše ostatní je spekulace,“ bránil se u soudu s tím, že když se pere, tak s dospělými chlapy. „Útočím zepředu do obličeje. Zezadu do hlavy je nejhorší místo na celém těle. To je nečestné a nesportovní. Nikdy jsem nenapadl starého člověka,“ tvrdil.

Ressek, bývalý policista a příznivec bojových umění, je podle vyjádření odborníků emočně nestabilní, má snížený práh pro uvolnění agrese, ale není psychicky nemocný. Je to individualista, sociální solitér. V konfrontaci s lidmi se prosazuje dominantně, je přesvědčen o své pravdě, nepřijímá argumenty ostatních. Má celoživotně problémy s policisty, úřady i lidmi ze sousedství. Byl již šestkrát trestaný za výtržnictví, nedovolené ozbrojování nebo drogové delikty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám