Hlavní obsah

Bývalý náměstek Českých drah vysoudil miliónové odstupné

Novinky, bad
Praha

Po pěti letech se dočkal bývalý náměstek Českých drah (ČD) Milan Ruttner několikamiliónového odstupného. Pražský městský soud mu přiznal nárok na 6,5 miliónu korun. Ruttner původně požadoval 8,7 miliónu, které mu zaručovala manažerská smlouva. Se zbylými 2,2 milióny jej soud odkázal na Obvodní soud pro Prahu 1.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ruttnerovu manažerskou smlouvu podepsal v roce 2008 tehdejší šéf ČD Petr Žaluda (na fotografii).

Článek

„Odvolání žalujícího (Ruttnera) je částečně opodstatněné,” zdůvodnila rozhodnutí soudkyně Jitka Denemarková.

Pražský městský soud tak rozhodl na základě pokynů Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl Ruttnerovu dovolání proti verdiktu pražského městského soudu. Ten v minulosti dvakrát zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, podle kterého má Ruttner na miliónové odstupné nárok.

Ruttner podal dovolání v roce 2013. Trval v něm na tom, že nechtěl drahám způsobit finanční újmu, nicméně podle manažerské smlouvy, podepsané v roce 2008 tehdejším šéfem ČD Petrem Žaludou, má na odstupné nárok.

V dodatku smlouvy se uvádí, že pokud se náměstek vzdá vedoucího místa po uplynutí více než 12 měsíců, vznikne mu nárok na jednorázové vyplacení částky vypočítané podle sjednaného vzorce.

Nejvyšší soud: Smlouva je platná

České dráhy považují Ruttnerův nárok za odporující dobrým mravům, zvláště když podnik vykázal v roce 2008 více než pětimiliardovou ztrátu a Ruttner prý „neučinil nic, čím by byl přínosem pro hospodaření“.

Podle NS ale na Ruttnerově straně stojí zákon i platná smlouva a nelze mu klást za vinu ztrátu podniku. „Odvolací soud nevzal náležitě v úvahu, že žalobce nebyl v představenstvu nebo dozorčí radě žalované, ale že pro žalovanou pracoval v základním pracovněprávním vztahu, v němž je zaměstnavateli zakázáno, aby přenášel riziko z výkonu závislé práce na zaměstnance,“ uvádí v rozhodnutí NS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám